Džeriņš atmaskojis negodīgu ceļu policistu. Uzmanieties - inspektors Mareks Dagilis ir ielās!

Ceļu policists Mareks Dagilis vienkārši nezina, kā jāstādina transportlīdzekļi un kas vispār ir bēgšana - atzīmē jurists Edgars Džeriņš.
Publicēts: 07.03.2016, Komentāri: 18

Portāla iSOS.lv ievadrakstā «Arī tā vēl mēdz gadīties» 2013.gadā tika publicēts stāsts par vadītāju, kurš ceļu policista M.Dagiļa nezināšanas dēļ (rakstam pievienots arī ar mobilo telefonu filmēts videoieraksts, kurš to nepārprotami pierāda) varēja saņemt sodu LVL 1000 UN 4 gadu tiesību atņemšanu, un 15 diennaktis administratīvo arestu, un vēl 8 soda punktus uz 5 gadiem. Pirmās instances tiesā gan tiesai, gan policijas pārstāvim bija skaidrs, ka nekāda bēgšana no policijas nav notikusi, bet ceļu policists Mareks Dagilis vienkārši nezina, kā jāstādina transportlīdzekļi un kas vispār ir bēgšana. Tiesa visās instancēs izbeidza arī otru lietu, kur Mareks Dagilis sastādīja tam pašam vadītājam administratīvā pārkāpuma protokolu par krustojuma šķērsošanu pie aizliedzošā signāla.

Kopš 2013.gada M.Dagiļa dienesta pienākumu neprofesionāla pildīšana un uz savu darbību attiecināmā tiesiskā regulējuma nezināšana diemžēl ir tikai progresējusi. Tā M.Dagilis manis vadīto elektroautomašīnu ar Igaunijas reģistrācijas numurzīmi bez jebkāda iemesla (kas nav atļauts, bet par to nemaz nejautāju) apturēja 2015.gada 8.oktobrī. Policists pienāca klāt, nepaskaidrojot apturēšanas iemeslu, nestādoties priekšā, pieprasīja uzrādīt dokumentus. Kad policists apskatīja auto reģistrācijas apliecību, vadītāja apliecību un automašīnas nomas līgumu, viņš atdeva nomas līgumu un devās uz dienesta transportlīdzekli. Pēc mirkļa viņš atgriezās ar paziņojumu, ka būšot jāuzgaida, kamēr viņš sastādīšot protokolu par to, ka vadu ārvalstīs reģistrētu automašīnu bez attiecīgas atļaujas. Pēc īsām pārrunām par tiesisko regulējumu viņš izteica aizvainojumu par videoieraksta publicēšanu internetā (tobrīd es vēl nezināju, ka tas ir M.Dagilis), sastādīja protokolu un piesprieda naudas sodu 100,00 euro.

Valsts Ceļu policijas inspektors Mareks Dagilis. Vairāk bilžu galerijā no Edgara Džeriņa video

Kaut policija M.Dagiļa lēmumu atstāja spēkā (vien samazinot sodu uz 85,00 euro), tomēr uz tiesas sēdi policija iesniedza paskaidrojumus, ka atzīst manu sūdzību. Paskaidrojumi pamatoti ar Rīgas apgabaltiesas 2016.gada 14.janvāra spriedumu kādā mūsu pašu lietā, kurš tapa starplaikā starp sūdzības iesniegšanu un lietas izskatīšanu. Līdz ar to ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2016.gada 23.februāra spriedumu policijas lēmums tika atcelts un lietvedība pret mani izbeigta.

Tomēr piedāvāšu noskatīties videoierakstu ar ceļu policistu Mareku Dagili no brīža, kad viņš iedeva man parakstīt administratīvā pārkāpuma protokolu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 248.panta piektā daļa nosaka: «Protokolu sastādot, pārkāpējam izskaidro viņa tiesības un pienākumus, kas noteikti šā kodeksa 260.pantā, un par to izdara ierakstu protokolā.» To, protams, ne tikai M.Dagilis, nekad nedara. Turklāt viņš pa daudziem gadiem policijā acīmredzot nekad nav izlasījis 260.pantā noteiktās tiesības, kuras ir tipogrāfiski uzdrukātas protokola veidlapas otrā pusē. Viņš nespēja nosaukt nevienu 260.pantā paredzēto tiesību. Tā vietā viņš pieprasīja pārtraukt filmēšanu, bet nespēja pamatot savu prasību. Starp citu, Latvijas Republikas Tiesībsargs ar 2014.gada 28.maija atzinumu ir atzinis, ka katram ir tiesības filmēt policistus dienesta pienākumu izpildes laikā. Es paskaidroju, ka parakstīšu protokolu, bet nevaru ar parakstu apstiprināt, ka man ir izskaidrotas tiesības, ja tās nav izskaidrotas. Pēc tam viņš sāka draudēt noformēt ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka prasībām, ja neatdošu protokolu (par to saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.pantu paredzēts naudas sods līdz divsimt astoņdesmit euro vai administratīvais arests līdz 15 diennaktīm). Atdevu Mareku Dagilim protokolu.

Interesanti, ka policijas vadība savā lēmumā norādīja, ka saskaņā ar M.Dagiļa ziņojumu viņš esot izskaidrojis tiesības. Videoierakstā ir skaidri redzams, ka M.Dagilis nemaz nezina tiesības, bet policijā diemžēl ierasts visus pierādījumus aizstāt ar melīgiem ziņojumiem. Turklāt lēmumā norādīts: «Bez ievērības nav atstājams fakts, ka sūdzības iesniedzējs ir jurists un saskaņā ar mājaslapā www.ijurists.lv/ atrodamo informāciju sniedz visa veida juridiskās konsultācijas un palīdzību transportlīdzekļu vadītājiem un īpašniekiem.» Tātad lēmuma autora Valsts policijas Rīgas reģionā pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieka A.Pumpura ieskatā tas, ka protokols tiek sastādīts juristam, ļauj policistam pārkāpt likumu un likt parakstīties par neizskaidrotām tiesībām. Tāpat šo augsto policijas amatpersonu nemaz neuztrauc fakts, ka lielākā daļa transportlīdzekļu vadītāju nav juristi un M.Dagilis nevienam neizskaidro likumā noteiktās tiesības.

Avots: Jurista Edgara Džeriņa publikācija Tvnet.lv

LASIET VĒL: Īsts kino! 5 ceļu policijas vienības Ķekavā dzenas pakaļ dzērājšoferim

LASIET ARĪ: Paši smieklīgākie autovadītāju paskaidrojumi ceļu policijai Latvijā

Komentāri: 18
Avots: Tvnet.lv
Foto: Ekrānšāviņš no Youtube.com
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

....... 07.03.2016 12:08
zaļie virini man nepatikko tadi var stradat polcija ja nezin ka jadara savas darbs
3 0 atbildēt
Tiesa 07.03.2016 11:42
Džeroņš lohs! Taisa sev reitingu uz šādiem apmelojošiem rakstiem, a tauta pavelkās kā aunu bars...
1 5 atbildēt
kums 07.03.2016 10:39
pretiga musora roza
15 0 atbildēt
... 07.03.2016 10:23
labais dzerins drosme tev ar tadiem
18 1 atbildēt
Jānis 07.03.2016 10:07
KĀ tādi cilvēki var strādāt policijā šausmas Interesanti gan ko teiktu viņa priekšnieki Veiksmi tam drošajam vadītājam
19 0 atbildēt
sopka 07.03.2016 09:44
Kaa peec vinjsh joprojaam veel ir shinii darbaa?Taapeec,ka vinja priekshnieciiba visaas pakaapees irKORUMPEETI...
28 0 atbildēt
Jefiņš 07.03.2016 08:37
Kāda nozīme kā izpilda saeimas uzlikto pienākumu- būt apzinūgam kasierim. Soda naudas tak iekļautas budžetā un tās tur iekļāva jūsu vēlētie cilvēki. No viņiem stingri prasa iekasēt dienas normu, ja nē, regulēsi krustojumus :D
Kauns par šādu rīcību, bet neaizmirsīsim, ka te ir Latvija.
5 0 atbildēt
arc 07.03.2016 08:17
Tādus poličus ar kāju pakaļā!!!Daudz jau arī ir tādu!!!
31 1 atbildēt
Autovadītāja 07.03.2016 08:13
Tādu policistu ir ļoti daudz...
21 0 atbildēt
soferis 07.03.2016 07:32
un sadi tipi ir vel ir daudz,celu policijas aprindas.kuri pasi parkapj noteikumus,brauka bez apskatem,un piesadz savejos.to var pieradit.
20 1 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV