Par slepkavību tiesāts cietumnieks, deputātes vīrs - Saskaņas iecelts ierēdnis Namu pārvaldniekā

Publicēts: 28.03.2016, Komentāri: 12

«Saskaņas» Rīgas domes deputātes Svetlanas Savickas dzīvesbiedrs, Vladimirs Telešs, kurš bez atbilstošas izglītības iekārtotas darbā pašvaldības uzņēmumā «Rīgas namu pārvaldnieks» par Kurzemes iecirkņa vadītāju, izrādās, ir ar iespaidīgu kriminālo pagātni, tajā skaitā arī tiesāts par slepkavību, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga». Uzzinot, ka raidījums šo informāciju grasās publiskot, Telešs iesniedzis atlūgumu.

Kā iepriekš ziņots, «Rīgas namu pārvaldniekā» vienu no lielākajiem iecirkņiem uzticēts vadīt deputātes Savickas dzīvesbiedram Telešam, kaut arī viņam nav piemērotas izglītības un viņš maldinoši parakstās kā būvinženieris. Pēc tam, kad informācija izskanēja medijos, uzņēmuma akcionārs, Rīgas mērs Nils Ušakovs, aizstāvēja savas partijas biedres dzīvesbiedru. Arī uzņēmums noraidīja iespējamās bažas, ka Teleša neprofesionalitāte varētu radīt drošības riskus iedzīvotājiem.

Tomēr «Nekā Personīga» žurnālisti uzzinājuši informāciju, kas ne pie kādiem apstākļiem nebūtu ļāvis Telešam nonākt vadošā postenī, ja vien viņš nebūtu pietuvināts varas partijas Rīgas domē.

Telešs ir bijis četras reizes sodīts, tajā skaitā par slepkavību un ilgus gadus pavadījis cietumā.

Arī laikā, kad viņam uzticēja darbu ar Rīgas iedzīvotājiem, Telešam nesen bija nolasīts spriedums par zādzību.

Uzzinot, ka TV3 gatavojas publiskot šo informāciju, Telešs ceturtdien iesniedza atlūgumu.

Vladimiram Telešam ir vakarskolas izglītība, tomēr karjera pašvaldības uzņēmumā bijusi strauja.

Vēl pirms pusotra gada viņš bija vadītāja vietnieks «Kurzemes» iecirknī, bet nu jau pusgadu iecelts par vadītāja pienākumu izpildītāju. Telešs ir «Saskaņas» domes deputātes Savickas dzīvesbiedrs. Savicka nav vienkārša ierindas deputāte. Viņa bijusi Nila Ušakova palīdze laikā, kad viņš bija Saeimas deputāts. Savicka vada biedrību 9.maijs un viņai «Saskaņa» uztic jauno politiķu meklēšanu un audzināšanu.

Telešam iecirkņa vadību uzticēja pagājušā gada 1.septembrī.

Tobrīd bija stājies spēkā Bauskas rajona tiesas spriedums, ar kuru Telešu sodīja par svešas mantas slepenu nolaupīšanu.

Telešs ar līdzzinātāju bija izlēmuši iedzīvoties, sagriežot un metāllūžņos nododot kūdras uzņēmumam piederošas sliedes Bauskas novada Dāviņu pagastā.

Ar speciālu tehniku viņi sagrieza un no meža izveda sliedes 90 metrus garumā. Tiesā «Misas kūdras» pārstāvis liecinājis, ka tikai laimīgas sakritības dēļ zagto sliežu dēļ neviens nav cietis, jo tās vasarā aktīvi izmanto kūdras izvešanai, un sliedes nozagtas mežā ceļa līkumā, nepārredzamā vietā. Sliežu zagļus pamanīja mežzinis un izsauca policiju.

Pieķerti nozieguma vietā ar pierādījumiem, Telešs ar draugu zādzībā atzinās tikai daļēji. Viņi sliedes uzgājuši nejauši un kāds garāmgājējs teicis, ka sliedes demontējot. Tiesa tam nenoticēja. Atzina Telešu par vainīgu zādzībā ar iepriekšēju nodomu, lika atmaksāt 4000 lielos zaudējumus un sodīja Telešu ar piespiedu darbiem uz 280 stundām. Tās viņš atstrādāja, sakopjot teritorijas divās Rīgas domes struktūrās – Kapsētu pārvaldē un Rīgas mežos. Telešu atbrīvoja no puses piespiedu darbiem priekšzīmīgas uzvedības dēļ.

Valsts probācijas dienesta Piespiedu un sabiedriskā darba departamenta vadītāja Irina Pūrīte raidījumam uzsvēra: «Mums vērtēšana pret visiem klientiem ir vienāda. Mēs nevērtējam ne, cik viņš ir publiski pazīstams, ne, cik viņš ir, pieņemsim, kriminālā autoritāte. Mēs to nevērtējam. Piespiedu darba ietvaros tas nav vērtēts.»

Šī nav pirmā reize, kad Telešu notiesā par krimināliem noziegumiem. Pirmo reizi Telešam piesprieda nosacītu sodu par zādzību.

Tam sekoja slepkavība, ko viņš pastrādāja grupā, iepriekš vienojoties. Cietumā Telešs pavadīja 10 gadus.

Trešā sodāmība Telešam ir par cilvēka sakropļošanu, vadot automašīnu.

Ušakovs apgalvo, ka par šo drūmo Teleša pagātni viņš nav zinājis. «Visu, kas ir saistīts ar viņa biogrāfijas niansēm, esmu uzzinājis pateicoties jūsu raidījumam. Vai man nepieciešams izteikt jums pateicību? Droši vien, ka jā. Paldies. Bet ir tā, kā ir,» raidījumam sacīja Ušakovs.

«Rīgas namu pārvaldniekā» saka, ka darba devējam neesot pienākuma vākt ziņas par potenciālo darbinieku, un ziņas no sodu reģistra viņi iegūt nevarot. Arī Telešs neatklāja, vai ir informējis darba devēju par savām sodāmībām un no komentāriem par savu pagātni atteicās, sakot, lai žurnālisti vēršas komunikācijas nodaļā.

Pēc «Nekā personīga» nosūtītajiem jautājumiem «Rīgas namu pārvaldnieka» valdei.

Telešs ceturtdien iesniedza atlūgumu. Kā pamatojums tajā norādīta pastiprinātā masu mediju uzmanība.

Plašsaziņas līdzekļi izpaužot un publiskojot personas datus, kas ietekmē personas reputāciju un darba pienākumu izpildi.

Gan iekšlietu, gan tieslietu ministrs negatīvi vērtē, ka pašvaldībā ar iedzīvotājiem var strādāt cilvēki, kuri vairākkārt sodīti, arī par sevišķi smagiem noziegumiem. Ministri ir gatavi likumā paplašināt to kategoriju loku, par kurām ir iegūstamas ziņas no sodu reģistra.

«Tā ir ļoti slikta prakse!» izteicies tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK). Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) uzsvēra: «Ja arī likums nenosaka šķēršļus ieņemt šo amatu, tas kļūst par darba devēja jautājumu. Jāgroza likums, lai attiecīgi paplašinātu tās kategorijas, par kurām var tikt pieprasītas ziņas.»

Vai Telešam draudzība ar Rīgas domes deputāti palīdzēs arī turpmāk ieņemt amatus Rīgas pašvaldības uzņēmumā, pēc Ušakova domām, atkarīgs no tā, ko tieši pārkāpa Telešs, neziņojot par savu sodāmību. Uz jautājumu, vai Telešs paliks strādāt iecirknī, Ušakovs atbildēja, ka «Šis būs jautājums valdei un viņam pašam - no vienas puses, ir vajadzīgs kaut kāds juridisks izvērtējums, vai viņš ir pārkāpis kādas normas, ko viņam vajadzēja atklāt un ko ne. Un, ja nebūs pārkāpts, tas būs jautājums par sirdsapziņu un ētiku.»

Pašvaldības uzņēmums «Rīgas namu pārvaldnieks» ir lielākais apsaimniekotājs galvaspilsētā, tam ir saimnieciskas funkcijas un tāpēc arī darbinieku atlasē primārai vajadzētu būt profesionalitātei. Taču tā nav.

Arī iepriekš par iecirkņa vadītājiem bieži izvēlēti «Saskaņai» lojāli cilvēki.

Tas nozīmē, ka šeit var iekārtot bez darba palikušos partijas biedrus un viņu radiniekus. Tāpat Rīgas namu pārvaldnieka iecirkņa vadītāji var uzdot saviem darbiniekiem par pienākumu piedalīties ar «Saskaņu» saistītās politiskās masu akcijās.

Komentāri: 12
Avots: Tvnet.lv/Nekā personīga/TV3
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Skolnieciņš no svētbirzs 10.05.2021 14:44
Сегодня 10. май. Кощунственный праздник Победы уже закончился. Для Латвии и всех коренных жителей Латвии 9. май — это трагедия, потому что в этот день Советский Союз бесповоротно завершил оккупацию Латвии. 9. мая 1945. года Латвийская Республика окончательно пала от рук жестокого агрессора – Советского Союза. Еще 8. мая местные жители сопротивлялись захватчикам в Курляндском котле, но, к сожалению, ихние попытки отбиться от захватчиков со стороны Красной армии были четны. Для всех латышей 9. май — это день скорби и печали. Долгое время латыши жили под гнётом коммунистической партии. Советская оккупация длилась около полвека. Но по воли судьбы Советский Союз распался. Хвала Богам! Это страшное время закончилось, и Латвия смогла вернуть свою независимость.
С уважением, Skolnieciņš (Сколниециньш) из святорощи
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Хвала Латвийским Богам!
#Латвия #ЛатвийскаяРеспублика #8.май #9.май #СоветскийСоюз #СоветскаяОккупация #коммунизм #жестокость #насилие #ОккупацияЛатвии #1945.05.09. #Skolnieciņš
1 0 atbildēt
aiga 28.03.2016 20:54
Cik saprotu, viņš sodu ir izcietis! Un kāpēc viņam būtu vēlreiz jāizcieš sods par saviem nodarījumiem? Tad jau ļoti daudzus augstos kungus vajag noņemt no amatiem... pēc viņu darbiem!
1 2 atbildēt
Incis 28.03.2016 20:17
Parasti jau precas garīgi tuvi,līdzīgi domājoši cilvēki...
3 0 atbildēt
asais 28.03.2016 19:22
Latvija tadu kroplu gana ari saima un ieliktenu saimes radu 1km.garuma ta tak jabut savadak Latvija nevar pastavet Usakovs sen pelnijis dzimto SIBIRIJU
6 0 atbildēt
niko > asais 28.03.2016 20:08
tikai kopa ar tevi abamas pakalas laizitaj
1 1 atbildēt
bet 28.03.2016 19:19
vai tiešām cilvēkam nebūtu jādod iespēja laboties?vai arī labāk stāvus grūzt zemē un lai turpina noziegumus.meklējiet labāk Stabiņu rokā,lai neiestājas noilgums.
2 4 atbildēt
??? > bet 28.03.2016 19:54
Smiekli pašam(ai) nenāk?!
2 0 atbildēt
LISA 28.03.2016 19:01
arprac kas notiek LATVIJA kauns ka tadi kropli tur dzivo visus vagonos un uz SIRIJU
6 0 atbildēt
julija 28.03.2016 18:57
mesli ir visas partijas ne tikai saskana
6 0 atbildēt
o,jā 28.03.2016 18:32
Arī saņemot pašvaldības dzīvokļus, cietumniekiem un narkotirgoņiem priekšroka. Piemēram, Dzirciema 24-15.
10 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV