Marasms! Suņi mirst, bet kaitīgā DOGO barība joprojām tiek pārdota

Saistībā ar nāvējošo suņu slimību PVD šogad neesot pakustinājis ne pirkstu.
Publicēts: 05.05.2016, Komentāri: 40

Grābekli, belz, cik gribi, tik un tā kāpsim tev virsū!

Pirms pāris gadiem piedzīvojām smagu traģēdiju: bojā gāja 54 cilvēki. Projektētāju vai būvnieku kļūdas dēļ sabruka milzīga ēka. Signalizācijas sistēmas pirms traģēdijas darbojās uz pilnu jaudu, un, tā kā neviens nespēja saprast to gaudošanas cēloni, lielveikals un pircēji tās ignorēja. Veikals turpināja strādāt. Cilvēki paļāvās uz veikala godaprātu un turpināja iepirkties. Lai gan, ievērojot piesardzības principu*, veikalu vajadzētu slēgt, un tad meklēt sirēnu aurošanas cēloni – bojājums elektronikā vai tomēr signalizācijas brīdinājums par problēmu ēkā. Teiksiet, pēc kaujas visi gudri? - vēsta portāls Pietiek.com .

Šobrīd Latvijā ir neizprotams letālas suņu slimības uzliesmojums. 94% saslimušo suņu vieno tas, ka tie ēduši to pašu dzīvnieku barību – “Dogo”. Pārējie 6% suņu, kas ar to saslimuši bez saistības ar šo zīmolu, atbilst saslimšanas līmenim citās valstīs.

Tomēr “Dogo” vēl aizvien pārdod veikalos, jo neesot atrasts mehānisms, kā tieši barība varētu izraisīt tādu saslimšanu. Cilvēki vēl arvien šo barību pērk, un cilvēkus var saprast – tāpēc mums ir valsts, kas ir garantē, ka veikalu plauktos barība ir droša. Lai gan ir atšķirīgi viedokļi, vai daži atļautie konservanti suņiem tomēr nekaitē ilgtermiņā, tomēr – kopumā barībai jābūt drošai, tā nedrīkst izraisīt saindēšanos vai saslimšanu.

Iespējams, barība nav vainīga. Tomēr ar esošo signalizācijas sirēnu skaļumu (lasiet – 94% saistība) vides aizsardzībā būtu jānostrādā piesardzības principam – barību būtu jāpārtrauc tirgot, līdz saprasts saslimšanas cēlonis. Ja tas jau būtu izdarīts pirms pāris mēnešiem – un saslimšanas turpinātos -, tad “Dogo” būtu tīrs un balts nomazgāts. Vai varbūt mūsu suņi nav vide, un tāpēc viņiem tādu aizsardzības līmeni nepiedāvā?

Abus gadījumus vieno tas, ka uzņēmēja peļņas intereses tiek stādītas augstāk par iespējamo apdraudējumu cilvēku dzīvībām, dzīvnieku dzīvībām vai mantai. Lai gan ikvienā uzņēmējdarbībā jārēķinās ar riskiem zaudēt peļņu: vienus uzņēmējus apdraud sausums, citus – naftas vai finanšu krīze, pārtikas ražotājus – problēmas ar produktu drošību.

Šķiet, pats ražotājs neapzinās, cik bīstams viņš izskatās, uzskatāmi demonstrējot, ka klientu vajadzības viņu neinteresē, tikai viņu nauda. Arī tad, ja izrādīsies, ka barība “Dogo” nav vainīga suņu saslimšanā, diez vai es jebkad to pirkšu savam sunim, jo man nav pārliecības, ka, tiešām parādoties kādām problēmām, uzņēmējs rīkosies atbildīgi un suņu veselību stādīs augstāk par savu peļņu.

Vēl vairāk mani skumdina valsts iestāžu rīcība. Arī Zemkopības ministriju acīmredzami un uzņēmēja zaudētā peļņa satrauc krietni vairāk nekā barības iespējamā saistība ar suņu slimības uzliesmojumu, lai gan vajadzētu būt otrādi. Kam gan vēl būtu jāuzmana produktu drošība, ja ne valsts iestādēm?

*Piesardzības princips vides aizsardzībā (Vides aizsardzības likums, 3.pants): ir pieļaujams ierobežot vai aizliegt darbību vai pasākumu, kurš var ietekmēt vidi vai cilvēku veselību, bet kura ietekme nav pietiekami izvērtēta vai zinātniski pierādīta, ja aizliegums ir samērīgs līdzeklis, lai nodrošinātu vides vai cilvēku veselības aizsardzību.

Pārpublicēts no https://grafiti.lv/2016/05/02/grabekli-belz-cik-gribi-tik-un-ta-kapsim-tev-virsu/

LASIET ARĪ: Saistībā ar nāvējošo suņu slimību PVD šogad nav pakustinājis ne pirkstu
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

espati 09.05.2016 19:04
Nu nevajag pirkt sho sunu baribu.Nobloket to un razotajs vai nu bankrotes vai pats apedis to baribu.:) No problem !
1 0 atbildēt
haha 07.05.2016 14:23
Katrs tresais jau slimo ar vezi,es taja skaita cinos ar to...artsi pateica man tas ir no ta ko mes edam..perkam no veikaliem.un jus vel brinaties ka suni mirst,un pvd vai kada cita iestade ar to cinisies.to dara speciali-lai mes atrak aizietu,sunisi taja skaita cies.zel ka ta
1 0 atbildēt
Baiba 06.05.2016 19:59
Vienkarsi neviens vairs nepirksim to sunu indi!Ari Straumes razota kaku bariba ir tada,ka kakis uzmet kukumu un iet prom.Nu vai tad Straume spej razot ko sakarigu?
2 1 atbildēt
... 06.05.2016 09:10
Zinotka ir problemas-kāpēc tad pērk?
5 0 atbildēt
laacene 05.05.2016 22:32
mani suni ar need dogo viniem noperk bet need varbuut kautko juut sliktu taja bariibaa vai vienkaarsi izlepusi:D
2 1 atbildēt
Ardemons 05.05.2016 20:42
DOGO ir labāka barība sunim par visām citām,domāts/Optimām,utt/Vispirms ir jānoskaidro katram suņa saimniekam,vai DOGO ir piemērots lietošanai tieši viņa sunim.Nav jābaro suns ar vienu barību lidz suņa mūža galam!!!!Visu ar mēru!!
Vēlu izturību DOGO ražotājiem!

p/s k/fabrika Laima jau nav jāklapē ciet,ja kādam cilvēkam ir alerģija pret saldumiem,un tas nenozīmē ,ka citi nevar lietot saldumus.
7 5 atbildēt
nu ko 05.05.2016 20:38
8 gadus dodu sauso Dogo! Taču dodu arī pašas gatavotu, jo suns ļoti liels, dzīvo ārā, daudz kustas... Graudiņi viņam ir kārums uz nakti!
Es piekrītu par konkurenci, jo kliedz vetārsti, kuri paši tirgo TIKAI importu un ļoti dārgu!
Agrāk suņi NEKAD neslimoja?
Un cilvēki kāpēc slimo un mirst? Izpētījāt, par vēzi, piemēram? Tagad, hop, izpētat un ātri!!!
6 3 atbildēt
vincis 05.05.2016 20:36
ja es jūs visus kuri esat pret mūsu ražojumu nosaukšu bez pierādījumiem par zagļiem un neliešiem-tad tādi jūs arī būsiet? tapēc nerunājiet ko neziniet.kapēc tāda nostāja pret visu mūsējo-mēs neko nevaram,nemākam utt.bet jūs taču arī esiet "mūsējie"
8 2 atbildēt
SDE 05.05.2016 20:07
Dogo,ir suds ne bariba.......kas vinu vispar perk..musu razotaji?,,mes neko razot ari nejedzam,tas ir fakts....labi ka vel cilvekiem kautkadus sudus nesak tirgot-vis kas rakstits uziepkojumiem ir fikcija,,,,,,siet sastavdalas nosaka cena jo letak jo labak ,bet pardot par visaugstako cenu ta dara Latvijā visi!!!!!!!!!!So rupnicu ir javer ciet un jasudz tiesa,sunu saimniekiem vinus! tads ir risinajums....kas vai tad suns nav dziviba???Izdod dzivnieku aizsardzibas likumus bet neviensz tos neievero???Kad kads dara pari dziviniekam tad ir aziotaza,bet kad inde masveida tad kas tas ir??Jobnuta valsts .
5 7 atbildēt
DoGo > SDE 05.05.2016 20:19
Mans suns labprāt ēd Dogo barību un nav nekāda problēma. Es domāju,ka tā ir konkurentu cīņa tirgū,bet suņu saslimšanai un letālam iznākumam ir pavisam cits cēlonis. Jo,ja jau vainīga tieši Dogo barība,tad,lūdzu,paņemiet barības analīzes ,nevis bārstīt sev izdevīgus pieņēmumus.
9 4 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV