Mazo Rūdolfu meklējot Saeimas deputāts iekrīt upē. Jeb meklēšanas operācijas aizkulišu stāsts

Stāsts no citas puses.
Publicēts: 02.08.2016, Komentāri: 13

Saeimas deputāts Jānis Dombrava savā sociālajā tīklā publicējis stāstu par to, kādas grūtības, problēmas un likstas nācās piedzīvot pazudušā Rūdolfa meklēšanā 2016.gada 28. jūlija vakarā.

"Līdz šim esmu piedalījies daudzos pārgājienos pa mežiem, purviem un upēm, bet šī bija pirmā reize, kad piedalījos cilvēka meklēšanā.

Vakar, ap plkst. 22:30 ieraudzīju ziņu sociālajos tīklos, ka novadā, kurā dzīvoju ir pazudis mazs bērns vārdā Rūdolfs. Ņemot vērā, ka nevarēja sazvanīt koordinatoru, tad uz ziņā norādīto punktu ierados ikdienas drēbēs - botas, džinsas, krekls.

Ierados VEF-Biķerniekos Desmitajā ielā (punkts A) un noskaidroju, ka mazais patiesi ir pazudis un diemžēl jau ap plkst. 18:00. Tas nozīmē, ka viņš var būt jebkur aptuveni 5km radiusā. Attiecīgā vieta ir ļoti nepatīkama no meklēšanas viedokļa, jo ir ļoti biezs mežs vienā pusē un daudz neapdzīvotas vasarnīcas otrā pusē. Pārmeklējamā vieta ir arī bīstama priekš mazā, jo tuvumā ir Pēterupe un daudzviet mežā iet grāvji un nelieli, bet dziļi dīķi, kā arī salīdzinoši netālu ir Dzelves purvs.

Cilvēki tika aicināti neiet mežā pirms darbu nav pabeiguši kinologi un helikopters. Cilvēki izmantoja laiku, lai sazvanītu vēl citus brīvprātīgos, kuri varētu palīdzēt. Ap 23.00 ieradās pirmie NBS karavīri no NBS Štāba bataljona. Kopumā uz vietas atradās vairāki simti brīvprātīgie, bet viņu skaits ar katru minūti turpināja pieaugt.

Ap 23:40 Helikopters bija beidzis savu darbu un cilvēki tika sadalīti komandās, kurām tika uzticēts "izķemmēt" konkrētu sektoru.

Tiku 2.grupā, kuru vadīja "Bezvēsts.lv" pārstāvis Aleksandrs. Kopumā bijām ap 60 cilvēki. Mums tika uzticēts meža posms starp dārzniecības kooperatīvu "Jubileja" un "Silmalas" (punkts B).

Kad nonācām līdz konkrētajam sektoram, tad sākās īstā meklēšana. Jāatzīst, ka meklēšana krietni atšķiras no vienkārša pārgājiena. Meklētāji sastājas ķēdē, kur vienam no otra ir aptuveni 2m attālums un iet uz priekšu. Neatkarīgi vai priekšā ir klajums, maza jaunaudze vai 4m augsti brikšņi. Tu vienkārši ej uz priekšu un skaties zem kājām. Neatkarīgi cik slapji vai asi ir koku zari, ir jāpārskata katrs kvadrātmetrs. Ātrums ir lēns un ik pa brīdim kāds sauc "Rūdolfa" vārdu un klausās vai kāds atsauksies.

Konkrēto sektoru "izķemmējām" turp un atpakaļ, bet bez panākumiem. Pa ceļam novērojām daudzas vietas, kur mazais varētu noslēpties daudzās vasarnīcas, kuras ir visapkārt un vietas, kur mazais varētu būt iekritis - daudzie grāvji un citas ūdenstilpnes.

Ap plkst. 5 mūsu grupa atgriežas sākumpunktā. Baterijas ir beigušās un ir nepieciešama atpūta.

Izmantoju iespēju, lai aizbrauktu mājās pārģērbties un nosnausties. Ap 7 saņēmu ziņu, ka mazais ir atrasts, bet diemžēl izrādās, ka ziņa nav patiesa.

Izdaru nepieciešamos darbus un ap 9 atgriežos VEF-Biķerniekos. Šoreiz koordinators uzdod kopā ar Saulkrastu komunālservisa direktoru Guntaru braukt ar laivu aptuveni 10km pa Pēterupi (No punkta C uz punktu A). Kamēr citi ar kvadracikliem tiek nozīmēti pārmeklēt purvu.

Pirms 10 esam noteiktajā vietā ūdenī un lēnām braucam pa upi uz VEF-Biķernieku pusi. Upe ir grūti izbraucama - lieli akmeņi un sakrituši koki, kā rezultātā bieži sanāk laivu nest pār šķēršļiem. Pamanāmies arī apgāzt laivu un ar visām mantām iekrist ūdenī. Braucot pa upi ar bažām skatāmies uz stāvajiem krastiem abpus upei, alām zem saknēm un ūdenszālēm. Vietām upe ir pat nepilnus 2 metrus dziļa un cerām, ka airs neko neaizskars... Tā lēnām slīdam pa upi vairākas stundas līdz saņēmām ziņu, ka karavīri ir atraduši Rūdolfu. Sākumā neticējām, bet, kad ziņu apstiprināja, tad abiem smaids sejā nepazuda līdz pat brauciena noslēgumam :)

Mazais piedzīvojumu meklētājs pakutināja nervus visai Latvijai, bet neviltots prieks, ka viņu izdevās atrast - sveiku un veselu. Vēlos vēlreiz izteikt pateicību ikvienam dalībniekam, jo pa visiem, mums izdevās pārmeklēt milzīgu teritoriju,” raksta Nacionālās apvienības viens no redzamākajiem politiķiem Jānis Dombrava.
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Nepiedalijos. 03.08.2016 00:59
Si bija tresa masveida nakts orientesanas. Prieks, ka puiku atrada. Labs apraksts, helihopteri, kvadracikli, laivas un cilveku simti. Daudzi jau nemaz nesaprot, ka tada meklesana notiek.
2 0 atbildēt
Anita 02.08.2016 23:34
Janka,iemācies rakstīt un tad izsaki savas gudrās domas...citādi neko nevar saprast,ko Tu te vāvuļo....bet tēlo baigo gudreli...Par Tevi pašu jāsmejas...
0 1 atbildēt
es 02.08.2016 22:54
Nu tiešām smieklīgi,tikai kā var vecāki bērnu pazaudēt
1 0 atbildēt
omamma 02.08.2016 22:36
Paldies, Janka, ka palīdzēji!
2 0 atbildēt
RITA 02.08.2016 21:56
Nu,neplāties ar savu neveiksmi,vai veiksmi!!!!Cik cilvēku piedalījās mazā bēgļa atrašanā!!!Laikam neveiksmīgi lasu ziņas...Neviens neplātās,ka staigājis visu nakti un mazo sīci meklējis...Oi,kā jūs-dižie tautas kalpi-paši sev rokat bedri!!!Atraduši ar ko plātīties!!
5 5 atbildēt
vērotājs 02.08.2016 21:52
mammai gan vajadzētu zināt,ka tik mazu bērnu nedrīkst atstāt bez uzraudzības nevienu sekundi,bet ne vairākas minūtes.Sarunas ar kaimiņieni jeb klačas tomēr nemaz tik īsas nebija. Sociālie darbinieki,sāciet darbu.
8 2 atbildēt
Zigurds 02.08.2016 21:01
Brīnums kā vēl tas Saeimas deputāts nav noslīcis.
5 11 atbildēt
laila 02.08.2016 21:01
paldies Dombravam, īsts varonis!
11 1 atbildēt
Uldis, piedalījos 02.08.2016 20:56
ui, tur tak mēs visi izmirkām, pārsalām, neēduši, nedžeruši un nekakājuši darījam cēlo mērķi
8 1 atbildēt
Nika > Uldis, piedalījos 02.08.2016 21:16
Muļķis.
1 2 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV