KS sporta kluba dibinātājs: Latvijas velosportisti ir olimpisko godalgu cienīgi

Publicēts: 30.08.2018, Komentāri: 1

Kārlis Smilktens: Pašmāju velosportisti – olimpisko godalgu cienīgi

Kārlis Smilktens, sertificēts riteņbraukšanas treneris, KS sporta kluba dibinātājs

Mazā Latvija uz plašās pasaules kartes var tikt uzskatīta par sporta lielvalsti – ņemot vērā pašmāju sportistu izcilos sasniegumus, tas noteikti nav par skaļu teikts. Sevi vairākkārt pierādījuši starptautiskā arēnā ir arī mūsu velosportisti, galvenokārt pateicoties darba spējām un spēcīgajai motivācijai.Esam maza nācija un profesionāli sagatavot varam atļauties daudz mazāku sportistu skaitu, nekā to var atļauties darīt lielas un ekonomiski attīstītākas valstis, tomēr tas nekad nav bijis šķērslis izlolot izcilus atlētus, kas sevi pierāda starptautiski. Kā riteņbraukšanas treneris esmu ļoti gandarīts strādāt ar uzcītīgajiem un talantīgajiem pašmāju jauniešiem un esmu pārliecināts, kā gaidāmajās Olimpiskajās spēlēs startēs arī mūsu velosportisti.

Mūsu velosportisti – ļoti konkurētspējīgi pasaules līmenī

Kā jau ikviena ambicioza sportista, arī manis trenētās jauniešu komandas mērķis ir dalība Olimpiskajās spēlēs. Tomēr tik augstas ambīcijas radušās ne bez pamata – mūsu velosportisti ir tik tiešām konkurētspējīgi pasaules līmenī – gan jaunieši, kas ir vecumā no 14 līdz 16 gadiem, gan arī juniori 17 – 18 gadu vecumā. Sevi pierādījuši sportisti ir gan sacensībās Latvijā, gan arī ārzemēs – pateicoties jauniešu darbaspējām, motivācijai un mūsu partneru atbalstam esam plūkuši laurus gan atsevišķos sacensību posmos, gan ieguvuši godalgotas vietas kopvērtējumos.

Lielas uzvaras piedzīvojām pavisam nesen - jūlijā notikušajās sacensībās Somijā “Tahko MTB”. Tās ir lielas, sarežģītas un prestižas kalnu riteņbraukšanas sacensības, kurās savam vecumam atbilstošajā 45 km distancē uzvaru izcīnīja Oskars Blumbergs, draudzīgi finišējot kopā ar brāli Ronaldu Blumbergu, kurš finišā, starp citu, bija nolēmis eleganti iebraukt uz aizmugurējā rata. Savukārt junioru meiteņu konkurencē uzvaru izcīnīja Helēna Mūrniece. Šīs bija pirmais starts tik augsta līmeņa sacensībās komandas jauniešiem, tāpēc gandarījums par sasniegumiem ir tiešām liels!

Atskatoties uz savu kā trenera pieredzi, jāsaka, ka man ir paveicies strādāt ar tik motivētiem jauniešiem. Daudzi no viņiem nenāk no ģimenēm, kur viss tiek pasniegts gatavs, un viņiem iekšā ir spēcīgs dzinulis sevi pierādīt. Stingrais treniņu režīms un pieredze sacensībās ārzemēs gan slīpē jauno censoni, gan arī sniedz viņam plašāku redzesloku – bez dalības sacensībās daļa no viesošanās ārzemēs nereti ir arī dažādas ekskursijas. Šo ārzemju sacensību pieredzi sportistiem varam nodrošināt, pateicoties daudzajiem atbalstītājiem un, protams, arī sportistu vecāku finansiālajam atbalstam, - jo ikvienam nepieciešama gan kvalitatīva tehnika, gan apģērbs, neiztikt bez fizioterapeitu pakalpojumiem, transports ir izšķiroši svarīgs. Liels palīgs ikdienā ir mūsu draugu Volkswagen Komerctransports nodrošinātais lielas ietilpības busiņš, ko izmantojam teju katru dienu, gandrīz katru nogali ir sacensības dažādās vietās, kur jānokļūst. Ik nedēļas izbraucam sacensību trases, velosipēdiem bieži nepieciešama apkope – vietu vajag gan sportistiem, gan velosipēdiem, tāpēc bez ietilpīga transporta ikdienā neiztikt. Aprīkojumam un tehnikai ir tik tiešām izšķiroša nozīme sportista ikdienā un ceļā uz panākumiem.

Izcilniekiem mācībās – arī lielākie sasniegumi sportā

Protams, ka sportistiem treniņi ir jāapvieno ar mācībām skolā, un visiem mācības parasti ir prioritāte, un sports – otrajā vietā. Esmu novērojis, ka tieši tiem, kam ir izcilas sekmes skolā, parasti ir arī lielākie sasniegumi sportā. Domāju, ka tas noteikti ir darba spēju faktors un fokusēšanās faktors – jo tikai tad, kad ar visu pienācīgi esi ticis galā skolā, vari bez bažām un pilnīgi nodoties treniņiem.

Noteikti cilvēkam, kurš pret sevi pieradis būt prasīgs, ir arī vieglāk profesionālajā sportā, jo tas ir gan fizisks, gan emocionāls izaicinājums. Protams, daudz jāstrādā fiziski, treniņi ir vismaz piecas reizes nedēļā, un tikpat svarīgi ar sevi strādāt arī emocionālā līmenī. Sportistu emocionālajai sagatavotībai veltam ļoti daudz laika – regulāras ir sarunas ar sportistiem par to, ko un kā domāt, kad sacensībās jāpārvar sevi, kad paliek grūti. Kā sevi motivēt un ko domāt, kad gadās kritieni. Šī komunikācija, pedagoģiskais darbs ir neatņemama sastāvdaļa sportista sagatavošanas procesā. Ļoti svarīgs ir arī labais piemērs – lieliski, ja paša komandā vai pārstāvētajā sporta klubā ir kāds pieredzējis amatieris, no kura var mācīties un smelties motivāciju.

Bažas par nākamās sportistu paaudzes fizisko sagatavotību un liekā svara problēmu

Ja runājam par ēnas pusēm, kas saistās ar velosporta nākotnes attīstību, jāmin, ka komandai gadu no gada pievienojas arvien mazāk fiziski labi sagatavotu un smagam darbam motivētu jauniešu. Sportā gan tas tā vienmēr bijis – vienu gadu vairāki talanti, tad trīs gadi var būt tādi tukšāki. Taču jāteic, ka kopējais fiziskās sagatavotības un veselības stāvoklis Latvijas jauniešu vidū ar katru gadu pasliktinās. Vēl tikai dažus gadus atpakaļ iesmējām, ka attīstītajās Rietumu valstīs daudz cilvēku ar lieko svaru, ka mums tādā ziņā problēmu nav, bet nu šī problēma nonākusi arī līdz mums.

Riteņbraukšanā sportistam liekais svars nevar būt vispār, un tas attiecas uz visām vecumu grupām. Šeit, protams, var savilkt paralēles ar valdošo tehnoloģiju laikmetu – jauniešu vidū ļoti populārs ir kibersports, proti, dažādas izklaides tiešsaistē, spēles. Tas varbūt kaut kādā mērā attīsta prāta spējas, taču ne fizisko sagatavotību. Nozīme ir arī veselīgam uzturam – ja aizraujamies ar veikalos un dažādās ēstuvēs tik plašā klāstā pieejamo neveselīgo pārtiku, našķiem, cukurotiem dzērieniem, veidojas liekais svars, krītas kopējais veselības stāvoklis. Svarīgi par to domāt jau no mazotnes, tāpēc liela nozīme ir arī vecāku ietekmei. Tas patiesībā ir tāds veiksmīga velosportista starta komplekts – gudri un atbalstoši vecāki, rocīgs klubs, jo finansiālais atbalsts, protams, ir ļoti svarīgs – īpaši sportista gaitu uzsākšanā. Nu un, protams, kvalitatīva tehnika, ar ko mūsu klubam palīdz Volkswagen Komerctransports, kā arī pieredzējis, gudrs treneris un labs kluba vai komandas menedžeris!

Gaidāms uzrāviens olimpiskajā krosā

Olimpiskais kross ir ļoti populārs ārzemēs, arvien populārāks tas kļūst arī mūsmājās. Līdz šim tā attīstība pašmājās nav bijusi tik strauja, un divi lielākie šķēršļi tam – speciālistu un sacensību trūkums. Te pat nav tik daudz runa par finansējuma trūkumu, to var piesaukt vienmēr, taču redzu, ka katastrofāli trūkst treneru, kas kvalitatīvi sagatavotu sportistus tieši šai disciplīnai, un trūkst arī pašmāju sacensību kalnu riteņbraukšanā. Šīs sacensības nav tik apmeklētas, tādēļ arī netiek plaši rīkotas. Nu sanāk tāds koks ar diviem galiem – visvairāk ir sacensību maratonos un šosejas riteņbraukšanā, tāpēc treneri sportistus visplašāk tām arī sagatavo. Man gan pašlaik ir diezgan pamatotas cerības, ka no nākamā gada tas mainīsies un sacensību olimpiskajā krosā Latvijā būs daudz vairāk – zinu dažus censoņus, kuri pie tā piestrādās. Un nešaubos, ka šajā disciplīnā mums būs savs pārstāvis Olimpiskajās spēlēs – pašlaik mums jau ir talanti Mārtiņš Blūms un Arnis Pētersons, kā arī komandā ir juniori, kuri tiek speciāli sagatavoti tieši šai disciplīnai.

Ej uz nākamo lapu, lai skatītos bildes!

Lapas: 12
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Novēlu! 31.08.2018 10:05
Būtu okei ja tiktu uz olimpiādi!
1 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV