Savā pirmajā skandālā iekļuvis Valsts prezidents Raimonds Vējonis

...mēs nākam no mazas, bet drosmīgas tautas...
Publicēts: 23.10.2015, Komentāri: 69

Valsts prezidents Raimonds Vējonis īsā laikā iemantojis daudzu Latvijas ļaužu uzticību, piedzīvojis necerēti augstus reitingus un patiesi parādījis sevi no vislabākās puses (vismaz salīdzinot ar iepriekšējo prezidentu Bērziņu), tomēr žurnālists Māris Zanders, kurš sevi sauc par nenaivu un nepiekasīgu, tomēr atradis kur Vējonim piekasīties. Tas izsaucis skandalozu vētru sociālajos tīklos un interneta komentētājos. Vieni kritizē jauno prezidentu, citi aizstāv, sakot: ja nav oficiāla uzruna, tad drīkst runāt kā vēlas. Savukārt krievu prese pat raksta: notikušais esot pazemojis latviešus.

Rakstiet savu viedokli komentāru sadaļā.

Publicējam pilnu žurnālista Māra Zandera versiju no portāla Diena.lv:

"Raimonds Vējonis šonedēļ darba vizītē apmeklēja Jēkabpili. Spriežot pēc Valsts prezidenta interneta vietnē aplūkojamā videomateriāla, amatpersonas izteikšanās māka uzlabojas (tas teikts bez ironijas), vienlaicīgi saglabājoties spējai iemest basketbola grozā bumbu... Tomēr radās arī daži jautājumi. Iemesls: apmeklējot vietējos uzņēmumus, Vējonis vairākkārtīgi, piemēram, laikā no 1:37 līdz 1:44 videoieraksta minūtē, ar sagaidītājiem un izvadātājiem sarunājās nevis valsts valodā, bet krieviski.

Nebūdams nedz naivs, nedz piekasīgs (ceru!), es saprastu šādu komunikācijas modeli. Ja pretējai pusei kaut kādu iemeslu dēļ ir grūti izteikties valsts valodā, viņi dara to krieviski, un prezidents, kā saka, nelec uz ecēšām, sacīto uzklausa, bet atbild valsts valodā. Jo, atvainojos, vismaz saprast valsts valodu Latvijā dzīvojošajiem jau nu vajadzētu (it sevišķi, ja viņi ir pilsoņi). Manuprāt, modelis, ka abas puses, lietojot savu valodu, viena otru saprot, ir pieļaujams kompromiss, lai gan droši vien daudziem latviešiem arī tas ir nepatīkams. Nesaprotu, kāpēc tas nederēja (varbūt neder arī citās līdzīgās situācijās, par kurām nezinām) Vējonim? Ja prezidents vēlējās izprast uzņēmumu darbu un uzskatīja, ka tas vislabāk sasniedzams, ļaujot uzņēmumu pārstāvjiem izteikties krieviski, lai tā būtu. Vai viņam neliekas, ka, arī pašam nelietojot valsts valodu, viņš rada iespaidu, ka šī valoda nav jāmācās?

Pieļauju, ka pats Vējonis par šādu savas rīcības interpretāciju neiedomājās, jo atkārtoja gana daudzu latviešu paradumu komunikācijā ar cittautiešiem gandrīz refleksa līmenī pāriet uz krievu valodu. Tādi nu mēs, "letiņi", esam. Palamāt "krievus», '"žīdus" un "mellos", dungot līdzi kādu saldu meldiņu un braši svinēt Jāņus, vienlaicīgi necienot savu valodu un uzvedoties kā minoritātei šajā valstī. Karikatūra par "letiņu" nereti izrādās viņa portrets. Un šo apkaunojošo zvāļošanos starp ksenofobiju un pašcieņas trūkumu jūt arī citi, ar visām no tā izrietošajām sekām. Proti, rada iespaidu, ka mēs tīri labprāt brūķējam muti, bet tikpat labprāt arī pielāgojamies, pat ja to no mums neprasa.

Vējonim derētu saprast, ka nepietiek ar zīmīgi nolaistiem lūpu kaktiņiem un balss iedrebēšanos klāstīt, ka "mēs nākam no mazas, bet drosmīgas tautas" (uzruna Jēkabpilī). Objektīvi (salīdzinoši neliels nodzīvoto gadu skaits) Vējonis neiekļaujas burvīgajā pašmāju tradīcijā, kad bijušie kompartijas funkcionāri nu aizgūtnēm apspraužas ar sarkanbaltsarkanām lentēm. Tomēr viņš ir pietiekami vecs, lai atcerētos, ka padomju laikā mēs sevi bieži saucām par "letiņiem". Okupācija ir beigusies, vai nebūtu laiks no "letiņiem" kļūt par latviešiem?"

Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Ritēns 24.10.2015 17:39
Vējonis ir malacis! Ši mazā ČP notikums nesagraus viņa labestīgo popularitāti!
8 1 atbildēt
ince 24.10.2015 17:30
1. Mums jau bija prezidente, kas ne reizi ne ar vienu krieviski nerunāja. Vai tāpēc rūpnīcās visi latviski sāka runāt?
2. Nez kāpēc par Prezidenta runāšanu krieviski uztraucas arī N. Kabanovs un viņam līdzīgas personas - melošot un sagrozīšot krieviem galvu :)(slinkums meklēt, bet vasaras sākumā krievu portālos bija šādi komentāri.)Savukārt citi krievi rakstīja - ja prezidents neatteiksies runāt krieviski, viņi turpmāk runāšot latviski.
3. Cilvēkiem patīk, ka augsti stāvošas amatpersonas viņus uzrunā viņu dzimtajā valodā, pat ja viņi labi zina valsts valodu. Latvieši Īrijā un citur arī priecātos, ja viņus uzrunātu latviski:)
4. Iespējams, ka daudzi no latviski slikti runājošiem rūpnīcu strādniekiem ir lielāki Latvijas patrioti par latviski runājošiem Saskaņas deputātiem un pat latvju bāleliņiem, kas devušies pasaulē labākas dzīves meklējumos, jo, redz, par grašiem vis nestrādāšot.
8 1 atbildēt
pilsonis 24.10.2015 11:54
Viennozímígi,Vejonim ká Latvijas valsts prezidentam pupliská vietá un saruná bija járuná latviski!Ja vinsh nebútu prezidents tad bulduré Olainé un Césís kaut vai kínieshu valodá! Vinam uzdeva jautájumus krievu valodá,vinsh protams saprata,bet etikete prasa Latvijas prezidentam atbildét valsts valodá,tá tas ir visa pasaulé pienemts!
2 6 atbildēt
:) 24.10.2015 08:27
Prezidents bija CIEMIŅš rūpnīcā, kur ikdienā viss notiek krievu valodā un parunāja pāris vārdus ar vienkāršiem rūpnīcas večiem viņu dzimtajā valodā. Ne jau prezidentam, ciemos esot, jāsāk cilvēku pāraudzināšana! Protams, der padomāt, kāpēc pēc tik gariem neatkarības gadiem daudzās darbavietās pamata valoda joprojām ir krievu un kā to var mainīt. Bet konkrētajā situācijā konkrētie rūpnīcas strādnieki noteikti bija priecīgi, ka Valsts prezidents ar viņiem pārmij pāris vārdus. Varbūt kāds no viņiem padomās, ka naš preziģent ir nevis Puķin, bet Vējonis :)Bet varbūt vajadzēja latviski nerunājošiem iedot brīvdienu, lai nemaisās pa kājām, kad prezidents brauc - viss būtu smuki un žurnālisti apmierināti - problēmu nav!
12 1 atbildēt
Elga 23.10.2015 23:21
ES DOMĀJU KA CILVĒKS PATS VAR IZVĒLĒTIES VALODU AR KO KOMUNICĒT UN NOST TOS PRINCIPUS. VIENKĀRŠI GUDRS CILVĒKS JO VALODU VAIRĀK ZIN JO VIEGLĀK KONTAKTĒTIES.KRIEVU TAUTIEŠI PAŠI VAINĪGI KA NEPROT LATVIEŠU VALODU, REIZĒM LIEKAS TIK NOŽĒLOJAMI, KA NEKO NESAPROT LATVISKIKAUT NODZĪVOJUŠi šeit visu dzīvi un ŽĒL KA JAUNIE LATVIEŠI arī nemācās krievu valodu. dzīvē visas valodas noder tikai vajag tās mācīties un arī lietot, jo vairāk zināsi jo labāk. pilnīgi nepiekrītu prezidenta kritikai.
13 2 atbildēt
Rasmuss 23.10.2015 20:54
Gan nekādu skandālu neredzu, ir pamuļķa žurnālista neprofesionāls komentārs... Starp citu, Vējonim, laikam, māte ir krieviete.
13 3 atbildēt
pensionāre 75 gadi kopš dzimšanas 23.10.2015 15:05
ZANDERkungs, tiešām saved sevi kārtībā un tad sāc kritizēt prezidentu! Vī
16 4 atbildēt
cālīte 23.10.2015 10:46
Nekāda skandāla jau nav. Zandera k-gam vajag par sevi atgādināt un honorāru saņemt.
18 4 atbildēt
ārpuspolitiķe 23.10.2015 10:45
Arī žurnālistam laikam vajag atrast fonu ,uz kura izcelties! Prezidents ir goda vīrs, un ja patlaban valstī ir atzinums,ka nepieciešams jaunai paaudzei mācīties krievu valodu,tad es vispār nesaprotu priekš kam šis raksts un pārmetumi.Kā būtu tad,ja prezidents latvijā satiktu kādu vācu tautības cilvēku un runātu ar viņu vāciski- tad visi sauktu "Bravo", gudrs prezidents!Politika ir viens, bet citu tautu valodas zināšanas un kultūras cienīšana nav nekas slikts! No manis "plus" prezidentam un "mīnuss" žurnālistam!
29 9 atbildēt
pārliecība > ārpuspolitiķe 16.11.2015 10:02
Valsts prezidents ir amatpersona, kura dod signālu kā mums dzīvot un komunicēt. Otrkārt - neesmu dzirdējis, ka vāciešu vai vēl kāda tautas dēļ latviešiem Latvijā draudētu minoritātes statuss, izņemot vienu... Treškārt - vai kādam ir šaubas par to, ka mūsu prezidents prot krievu valodu. Secinājums - nauda, kas iztērēta latviešu valodas apguvei krievvalodīgajiem,valsts valodas inspekcijas uzturēšanai, iztērēte velti, ja atgūtās neatkarības 25. gadā prezidents, savā valstī ar savas valsts pilsoņiem komunicē ne valsts valodā. Pret savu tautas dziesmu var tikai savējie, rakstīja O.Vācietis, lūgtu prezidentam to atcerēties.
0 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV