Traģiski un atklāti! Par vēža slimniekiem un onkoloģijas drūmo situāciju Latvijā

Visa jaunākā informācija par aktuālajām vēža ārstēšanas metodēm, pieejamo finansējumu veselības aprūpei, plānoto 10 miljonu piešķiršanu onkoloģijai, kā arī par Latvijā radītajām pretvēža zālēm Rigvir.
Publicēts: 14.09.2016, Komentāri: 17
Ekskluzīvi. Saeimas deputāts Romualds Ražuks: Beidzot jūtīgajā onkoloģijas jomā ledus ir sakustējies

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs, ārsts un medicīnas zinātņu doktors Romualds Ražuks par papildus 10 miljonu novirzīšanu onkoloģijai, “zaļā koridora” izveidi akūtajiem vēža pacientiem, Latvijas inovācijām un zinātni, kā arī par obligāto veselības apdrošināšanu Latvijā.



Veselības ministrija: Latvijā radītās inovācijas onkoloģijas jomā ir jāatbalsta

Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Egita Pole sarunā pauž viedokli par aktuālajām vēža ārstēšanas metodēm, pieejamo finansējumu veselības aprūpei, plānoto 10 miljonu piešķiršanu onkoloģijai, kā arī par Latvijā radītajām pretvēža zālēm Rigvir.



Uzziņai:

“Situācijas uzlabošanai onkoloģijā steidzami nepieciešamas divas lietas – skaidrs un precīzs darbības plāns turpmākiem trim līdz pieciem gadiem, lai samazinātu mirstību un saslimstību no onkoloģiskām slimībām, kā arī papildu finansējums,” pēc Saeimā otrdien, 2016. gada13.septembrī,  notikušās diskusijas par situāciju onkoloģijā secina Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.


“Fakts, ka aptuveni piektdaļa no visiem jaunatklātiem vēža gadījumiem ir pēdējā stadijā, ir satraucošs signāls par nopietnām problēmām veselības aprūpes sistēmā.
Apaļā galda diskusijā onkologi, onkoloģisko pacientu organizāciju pārstāvji un deputāti bija vienprātīgi par papildu finansējuma un plāna nepieciešamību, jo situācija onkoloģijā ir dramatiska. Plašumā gājusī tendence ārstēšanai nepieciešamo finansējumu vākt dažādās ziedojumu akcijās liecina, ka šobrīd valsts savu pienākumu nodrošināt pienācīgu un mūsdienīgu ārstēšanu tik smagā diagnozē kā onkoloģija paklusām ir uzkrāvusi uz pašu pacientu, viņu tuvinieku un draugu un visas sabiedrības pleciem,” pēc diskusijas pauda Romualds Ražuks, uzsverot, ka pacientam ir jābūt galvenajam ieguvējam no sistēmiskajiem uzlabojumiem.  

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas vadītājs pauda cerību, ka papildu finansējuma jautājumu straujāk palīdzēs risināt ceturtdien, 15. septembrī, plānotais Saeimas balsojums par Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvu, kas paredz ik gadu atvēlēt papildus 10 miljonus eiro onkoloģisko slimību diagnosticēšanas un ārstēšanas uzlabošanai. R.Ražuks pauda cerību, ka deputāti atbalstīs šo kolektīvo iesniegumu un valdībai būs jānodrošina papildu līdzekļi onkoloģijai.

Diskusijā par situāciju onkoloģijā piedalījās Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis un Latvijas Onkologu –ķīmijterapeitu asociācijas un Latvijas Onkologu asociācijas valdes locekle Gunta Purkalne, kas deputātus iepazīstināja ar diviem starptautiskiem pētījumiem par pretvēža zāļu pieejamību pacientiem Eiropā un kā uz citu valstu fona izskatās situācija Latvijā. Tāpat diskusijā piedalījās kolorektālā vēža pacientu biedrības „EuropaColon Latvija” valdes priekšsēdētājs Uldis Vesers, krūts vēža pacienšu biedrības VITA vadītāja Irīna Januma, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības „Dzīvības koks” valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe, Rozā vilciena labdarības fonda vadītāja Zinta Uskale, kā arī Veselības ministrijas pārstāvis, kurš informēja par ministrijas iestrādnēm onkoloģijā, tostarp darbu pie jaunas onkoloģisko slimību kontroles programmas.
Komentāri: 17
Autors: Kaspars Ūdris
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

aka Zimbai 16.09.2016 18:16
a ko visas nīdējas tviterī tur troļļo???? Skauž?
1 0 atbildēt
Santa 14.09.2016 23:20
politiķi nesaprot mirstīgo problēmas pēc būtības, priekš kam šis šovs viss vajadzīgs?
4 0 atbildēt
parolimpietis 14.09.2016 22:27
murgi. neviens no valdības nepazīst slimo cilvēku vajadzības jeb paēdušais izsalkušo nu nekādi nesaprot
3 0 atbildēt
pīpielīte 14.09.2016 22:26
Ražuks gatavojas priekšvēlēšanām un cenšas celt sev reitingus. kā gan citādi pacelt , ja ne uz mirēju rēķina????
3 0 atbildēt
? > pīpielīte 14.09.2016 22:45
a kursh te mirst tik agresivi komentejot?
1 1 atbildēt
ZZZ 14.09.2016 21:36
Ražuks jau kopš neatkarības laikiem bijis tāds neviennozīmīgs, tomēr šajā video intervijā ļoti kompetents, patika
15 1 atbildēt
Barijs 14.09.2016 21:35
Rigvir malači - mazs latvju kantoris parāda ragus globālajiem monstriem, jē.
18 3 atbildēt
neko nezina 14.09.2016 21:33
sumpurņi vienotība un zzs priekšgalā ar čakšu, kaa to diletanti vispār varēja ievēlēt par ministri?
25 2 atbildēt
pacients 14.09.2016 21:26
eu forši. būs 10 miljoni vairāk un ministri deputāt atkal varēs pa smuko vairāk nozagt.................
70 1 atbildēt
paciente. 14.09.2016 21:16
ČAKČA NEZINA VISI GLUPI...NU KO TAD JŪS GUDRIE ....TIKAI MUTES PLATIT UN ĶENGAT VISUS ,,AIZVERIET SAVAS ŽAUNAS VĒPLI....
6 26 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV