Grūstīšanās, alkohols un haoss mašīnā. Autokatastrofa. Daiņa Virgas nāve 36 gadu vecumā. Brāļa - šofera grēksūdze

2020. gadā Ainars Virga stāsta par avāriju, kurā, pašam esot pie stūres, auto apmeta 7 kūleņus. Bojā gāja LĪVU sirdis un dvēseles - brālis Dainis Virga un skaņu operators Juris Jakovļevs. Autokatastrofas retrospekcija.
Publicēts: 13.09.2020, Komentāri: 4

Ir vajadzīga drosme pajautāt, bet vēl lielāka drosme – atbildēt! Pirmajā sarunu cikla “Rezervēts” raidījumā, kas pie kanāla 360TV skatītājiem dodas “Savējo trešdienās”, žurnālists Armands Tripāns tikās ar rokmūziķi un grupas “Līvi” ģitāristu Ainaru Virgu, kurš atklāti saka – šobrīd viņš ir laimīgāks kā jebkad dzīvē.


Mūziķis traģiski zaudēja savu brāli Daini Virgu. To viņš sev nespēj piedot joprojām. Tāpēc mieru meklējis alkoholā, kuru, tāpat kā narkotikas, pārstājis lietot vienā dienā. Taču atzīst, ka, lai arī avārijā nebija vainīgs, jo bijis pie stūres skaidrā un nebija aizmidzis, tomēr tieši viņš bijis pie auto stūres. Mūziķis atzīstas: pēc brāļa bērēm pastiprināti sāpes remdējis alkoholā un dzēris tik ļoti, ka pat palicis dzeltens. “Kādas 10 dienas pēc bērēm es biju pārdzēris jēgu,” – teica Ainars Virga.


FOTOGALERIJĀ BOJĀ GĀJUŠAIS DAINIS VIRGA - PĒDĒJĀS 6 BILDES


Daugavpils tiesā toreiz prokurors lūdza tiesu grupas «Līvi» līderi Ainaru Virgu sodīt ar septiņu gadu nosacītu brīvības atņemšanu, piemērojot pārbaudes laiku uz trim gadiem un atņemot autovadītāja tiesības uz trim gadiem.


2020.gads. Mūziķis par izraisīto avāriju, kurā 36 gadu vecumā gāja bojā viņa brālis Dainis Virga un skaņu režisors Juris Jakovļevs:


Uzziņai no 2004.gada:


2004. gada aprīlī Daugavpils tiesā sāka skatīt vienas ģimenes, kā arī labu draugu traģēdiju. Šīs lietas atslēgvārds ir grupa „Līvi”. Uz apsūdzēto sola sēdās ģitārists Ainars Virga. Viņu tiesā par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, kurā gāja bojā bundzinieks Dainis Virga un skaņu operators Juris Jakovļevs. Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanā apsūdzētais rokgrupas "Līvi" līderis Ainars Virga, kura vadītajā mašīnā gāja bojā viņa brālis bundzinieks Dainis un skaņu režisors Juris Jakovļevs, Daugavpils tiesā savu vainu neatzina.


Virga stāstīja, ka, pēc koncerta braucot no Daugavpils, nepārsniedza atļauto ātrumu, tāpat nebija lietojis alkoholu, medikamentus vai narkotikas. Viņš sacīja, ka, sākot braucienu, pats piesprādzējies un pārliecinājies, vai arī pārējie ir piesprādzējušies. Tomēr viņš pieļāva, ka vēlāk citi pasažieri varēja atsprādzēt drošības siksnu. Viņš tiesā apstiprināja versiju, ka avāriju esot izraisījis Jakovļeva sitiens pa Virgas kaklu, un pieļāva, ka tas noticis nejauši, Jakovļevam un Dainim Virgam aizmugurējā sēdeklī grūstoties. "Viņi tukšoja "Jim Beam" pudeli un strīdējās par lietām, kurām nav vispār atrisinājuma, un sāka bakstīties savā starpā," klāstīja Virga.


Vēlāk viņš paskaidroja, ka Jakovļevs un Dainis Virga strīdējušies par politiku un pārējie notiekošajam nav pievērsuši uzmanību. Virga pieļāva, ka pēc sitiena viņš uz dažām sekundēm zaudējis samaņu un kad attapās, automašīna kūleņoja un ieslīdēja grāvī. Viņš un trešais pasažieris mūziķis Jānis Grodums pa logu izlīda no automašīnas un centās atdzīvināt Daini Virgu.


Kad atbrauca policija un ātrā palīdzība, Virgu un Grodumu nogādāja slimnīcā, bet pēc tam palaida mājās. Lietā nav pieteiktas civilprasības un gan Daiņa Virgas un Jakovļeva atraitnes, gan Grodums tiesā sacīja, ka viņiem "neko nevajag".


Virga tiesā klāstīja, ka avārijas dienā bija cēlies agri no rīta, pēcpusdienā braucis uz Saldu pēc kolēģiem, jo grupas autobuss salūzis. Vēl pēc tam viņš devies uz Daugavpili, kur spēlējis 45 minūšu koncertu. "Biju noguris uz pusi mazāk nekā parasti, jo nospēlējām tikai pusi no ierastā koncerta laika. Parasti esmu noguris tik ļoti, ka vajag piecas minūtes pagulēt un atpūsties," Virga tiesas sēdē atainoja avārijas dienas notikumus.


Tiesā Virga stāstīja, ka iesākumā Daiņa Virgas sievai Airitai melojis par avārijas apstākļiem, jo neesot gribējis viņu sāpināt. "Es teicu, ka Dainis aizgāja miegā," sacīja Virga. Kā avārijas iemeslu brāļasievai viņš esot minējis kāda dzīvnieka pārskriešanu pār ceļu. Airita Virga tiesā liecināja, ka tikai no medijiem uzzinājusi versiju, ka avāriju izraisījis Daiņa Virgas un Jakovļeva grūstīšanās un nejaušais sitiens pa Ainara Virgas kaklu. Viņai tas bijis liels šoks.


Savukārt par Daiņa bojāeju viņa uzzinājusi nākamās dienas rītā, kad piezvanījusi Daiņa kolēģe un izteikusi līdzjūtību. Gan Airita Virga, gan Jakovļeva atraitne Zenta tiesā noraidīja versiju, ka automašīnas aizmugurē sēdošie Virga un Jakovļevs varētu būt grūstījušies. Airita Virga teica, ka tas būtu bijis iespējams pirms pieciem gadiem, kad viņi esot bieži "dauzījušies kā bērni, bet pēdējā laikā viņus saistīja tikai darbs". Viņa liecināja, ka Dainis bieži aizrādījis bērniem, lai automašīnā sēž mierīgi un negrūstās. Ekspertīzē Daiņa Virgas asinīs konstatēta alkohola klātbūtne, bet Jakovļevs pirms avārijas neesot dzēris.


Savukārt Grodums tiesā stāstīja, ka, sēžot blakus Ainaram Virgam, viņš redzējis, "ka Ainaram acis vaļā, bet auto pēkšņi sanesa uz kreiso pusi. Tā bija mistika, kādēļ tas tā notika, bet uz ceļa priekšā neviens zvērs neizskrēja". Vēlāk viņš sacīja, ka automašīna vispirms slīdējusi uz kreiso pusi, pēc tam - uz labo, bet vēlāk atkal ieslīdējusi kreisajā pusē pāri zālājam. Grodums kategoriski noliedza, ka Virga pie stūres būtu aizmidzis, jo viņi pa ceļam runājuši un Virgam miegs nemaz neesot nācis.


Tiesa pasludināja pārtraukumu līdz otrdienas rītam, lai izsauktu uz tiesu vēl divus lieciniekus, kuri atradās "Līvu" automašīnai pretim braucošā auto. Daiņa un Ainara Virgu vecāki žurnālistiem teica, ka pārdzīvo ļoti grūtu periodu. "Es mīlu abus savus dēlus un viņu ģimenes un notikušajā nevaru vainot ne Daini, ne Jakovļevu. Man ļoti pietrūkst Daiņa, tāpat arī viņa bērniem," sacīja abu mūziķu māte.


FOTOGALERIJĀ AINARA VIRGAS SIEVIETES UN CITI DZĪVES MIRKĻI


***


Papildus uzziņu avots no 2004.gada:


Krimināllikums par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, kura dēļ dzīvību zaudējuši cilvēki, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, kā arī paredz iespēju atņemt autovadītāja tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem. Ainara Virgas asins analīzes liecina, ka pie stūres sēdējušais mūziķis avārijas brīdī nebija stiprā alkohola reibumā, viņa asinīs konstatētas 0,02 promiles alkohola. Arī narkotiku reibumā Virga avārijas brīdī nav bijis.


Auto, ar kuru brauca mūziķi, pirms avārijas bijis tehniskā kārtībā.


„Līvi” mūžam dzīvi! Tik ierasti un tomēr trausli - kad 2003.gada 26.jūlijā grupa bija atceļā no koncerta Daugavpilī, notika traģiska avārija. Bojā gāja Juris Jakovļevs un Dainis Virga, un tieši viņa brālis Ainars Virga bija pie stūres. Viņš nebija alkohola reibumā, nepārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, mašīnai nebija tehnisku problēmu, taču divi cilvēki mira.


Ainars Virga atcerējās, ka atceļā uz mājām Dainis un Juris sēdējuši automašīnas aizmugurē un, kā parasti, strīdējušies par lietām, kurām vispār nav atrisinājuma – par politiku. Abi labdabīgi sākuši grūstīties, un tad, iespējams, Juris netīšām iesitis Ainaram, kurš vadīja auto. Ainars apgalvo, ka viņš uz dažām sekundēm zaudējis samaņu un tad auto sācis mest kūleņus. Jau vēlāk prasījis, vai aizmugurē viss kārtībā, kad paskatījies, redzējis, ka neviena tur nav. Viņš un "Līvu" basģitārists Jānis Grodums izlīduši no auto caur logu un sākuši meklēt draugus. Pirmo atraduši Daini, centušies atdzīvināt, bet kāds autobraucējs, kurš bijis ārsts, skatoties uz otru, Juri, teicis, ka nav vērts mēģināt.


Tiesā citādas liecības sniedza bojāgājušo atraitnes. Airita Virga sacīja - Ainars teicis, ka Dainis aizgājis miegā. Par strīdu neko nav runājis. Gan viņa, gan Jura Jakovļeva sieva sapratušas, ka uz ceļa izskrējis kāds dzīvnieks. Tādēļ tiesā pēkšņi dzirdētais par grūstīšanos un iesišanu bija pārsteigums.


Zenta Jakovļeva: „Varbūt arī viņš stāsta patiesību, bet nu ļoti nepatīk, ka viņš ir mainījis tās liecības.”


Avārijā izdzīvojušais Jānis Grodums tiesā noraidīja atraitņu teikto, ka ceļu būtu šķērsojis dzīvnieks. Viņš arī kategoriski nepiekrīt pieļāvumam, ka Ainars Virga pie stūres aizmidzis. „Acis viņam bija vaļā,” teica Grodums. Iespējams, ka avārijas cēlonis bija grūdiens, taču pašu sitienu Grodums nav redzējis. Jura Jakovļeva sieva Zenta nevēlas Ainaram Virgam bargu sodu, kaut arī viņas vīrs ir miris. Zenta Jakovļeva: „Viņam jau nebūs tāpat viegli dzīvot.” Un jums pašai? Zenta Jakovļeva: „Man arī nebūs.”


Ainars Virga savu vainu neatzīst, nepiekrīt, ka viņa dēļ notikusi traģiskā avārija. Tiesā bija arī Virgu vecāki. Žurnālisti runāja, ka nevienam nenovēl nonākt viņu vietā, kad vienu dēlu tiesā par negadījumu, kurā gājis bojā otrs dēls. Virgu vecāki „LNT ziņām” teica, ka viņiem ir ļoti, ļoti smagi, jo mīlējuši un mīl abus dēlus.

Diemžēl šai avārijā cietušais, izcilais mūziķis, Līvs un "Dzimtās valodas" ikona Jānis Grodums arī mūžībā devās pāragri - 7 gadus pēc šīs autokatastrofas. Grodums mira uzreiz pēc 52. gadu dzimšanas dienas 2010. gada 15. jūnijā.

FOTOGALERIJA NĀKAMAJĀ LAPĀ

Lapas: 12
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

dikti uzpūtīgs 15.09.2020 23:16
tāds augstprātīgs brālis, faktiski ne pie kā neesot vainīgs
1 0 atbildēt
Skaidrā? 15.09.2020 18:12
Alkohola atkarības posts grupā visos laikos un pastāvēšanas vēsturē.
3 0 atbildēt
protams > Skaidrā? 15.09.2020 18:30
tādā pašā atkarību varā arī Brīze aizgāja pāragri
1 0 atbildēt
viola 15.09.2020 18:03
Traģiski...
4 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV