53 gadu vecumā mūžībā aizsaukta TV zvaigznes Evas Johansones māmiņa, Saeimas deputāte Inese Ikstena

Publicēts: 05.06.2021, Komentāri: 3
53 gadu vecumā mūžībā devusies 13. Saeimas deputāte, politiķe un uzņēmēja Inese Ikstena (1968–2021).

Ineses Ikstenas meita ir pazīstamā TV ētera personība un LTV žurnāliste Eva Johansone - pirmie foto bilžu galerijā.

"Šonakt gaismas ceļā devās mūsu mamma, sieva, māsa, vecmāmiņa, Saeimas deputāte Inese Ikstena. Ar nepārejošu mīlestību viņa rūpējās par mums un strādāja, lai palīdzētu Latvijas ģimenēm, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un onkoloģijas pacientiem. Gaiša un stipra. Labsirdīga un izpalīdzīga. Drosmīga un sirsnīga. Mēs visi viņu ļoti mīlam un mums viņas ļoti pietrūks."Ikstena ievēlēta 13. Saeimā no apvienības "Attīstībai/Par!".

FOTOGALERIJĀ INESES IKSTENAS DZĪVES MIRKĻI DAŽĀDOS LAIKU LOKOS

No 2010. līdz 2017. gadam Ikstena strādājusi kā eksperte Eiropas Komisijā Briselē. 2011. gadā bija vecākā konsultante Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. No 2011. līdz 2016. gadam bija arī padomes locekle Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Evas Johansones citāts par māmiņu:

"Mamma nestrādāja algotu darbu līdz sāku mācīties 7. klasē. Savu jaunību pilnībā veltīja man, māsai Rasai un brālim Oskaram. Atceros, kā viņa prata pagatavot jebkuru ēdienu un īpaši skaisti dziedāja Imanta Kalniņa dziesmas, līdz aizmigām. Latgalē apdarīja visus lauku darbus, lai mums pietiktu veselīgas pārtikas un paguva vēl paņemt līdzi uz visām radu ballēm, nekad mūs neatstājot mājās. Vadāja mūs uz mūzikas skolu, mācīja valodas, patstāvību un ievilināja arī NVO pasaulē.

Tolaik, vēl 90tajos, nodibināja daudzbērnu ģimeņu atbalsta biedrību, palīdzot arī citām daudzbērnu ģimenēm un darbojās Sarkanā Krusta organizācijā. Tikai tad, kad jau bijām tīņi, mamma pati iestājās augstskolā, ieguva vairākas augstākās izglītības (iedvesmoja to darīt arī mūs) un sāka strādāt valsts pārvaldē. Finanšu ministrijā redzēja, kā top Eiropas fondu normatīvie akti, Zemkopības ministrijā rūpējās par ES projektiem, Bērnu un ģimenes lietu ministrijā pārraudzīja projektus, regulatorā cīnījās par draudzīgākiem tarifiem utt. Vēlāk iegūtās zināšanas lika lietā, konsultējot attīstības valstis.

Visspilgtāk atmiņā tie stāsti, kā mamma Kosovā ieklausījās ierēdņos, ko viņu patiesi vēlas īstenot savā valstī, nevis stāstīja, kā vajag, jo atcerējās, kā bija, kad līdzīgu eksperti savulaik brauca uz Latviju. Viņa ir ļoti cilvēcīga un ieinteresēta. Pirms pāris gadiem pievērsās uzņēmējdarbībai. Mazajam brālim palīdzēja uzsākt savu pirmo uzņēmumu, arī pati kļuva par finanšu direktori privātā uzņēmumā, saprotot lielo Latvijas nodokļu slogu un daudzos absurdus. Mamma to visu paguva pēc 30 gadu vecuma, kad bija izaudzinājusi trīs bērnus.

Man ir teikuši, ka piemīt TV harisma, tas man no viņas, bet mammai nebija jaunībā tādu iespēju, jo audzināja mūs. Viņa ir neparasta, jo pašai savs, reizēm spurains skatījums. Mamma biežāk peld pret straumi, pati domā un rod negaidītus risinājumus. Viņa nedara kā vajag, bet dara, kā pati vēlas un jūt. Un tas parasti izrādās vislabākais variants. Jā, un pēc Saeimas sēdēm nekad nav pārāk nogurusi, lai palīdzētu man auklēt dēliņu. Gribēju šo uzrakstīt, jo mamma ir ļoti foršs cilvēks, kas sniedz atbalstu ne tikai mums, bērniem, bet nu jau kandidē arī Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Zināšanas uzkrātas, dzīves skola ir, ļoti labas svešvalodu zināšanas, izpratne par daudzām nozarēm, prasme runāt, aizstāvēt, iedziļināties, degsme un prieks arī..."

Uzziņai:

Inese Ikstena 1986.gadā pabeigusi Olaines 1.vidusskolu, bet 2002.gadā ieguvusi bakalaura grādu ekonomikā, absolvējot Latvijas Lauksaimniecības universitāti.

Savukārt 2014.gadā viņa ieguvusi maģistra grādu valsts pārvaldē un uzņēmumu un iestāžu vadītāja kvalifikācijā, absolvējot biznesa augstskolu "Turība".

No 2010. līdz 2017.gadam Ikstena darbojusies kā eksperte Eiropas Komisijas ģenerāldirektorāta finanšu instrumentu un reģionālajā programmā Briselē. 2011.gadā viņa bija strādājusi par vecāko konsultanti Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. Savukārt no 2011. līdz 2016.gadam Ikstena bijusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes locekle.

2018.gadā Ikstena tika ievēlēta 13.Saeimā no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta, bet 2019.gadā kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās no politiskās apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta.

Ikstena savas darbības laikā Saeimā iestājās par cilvēkiem ar invaliditāti, ģimeņu, onkoloģijas pacientu un māmiņu tiesībām.

Parlamentā politiķa darbojās Ilgtspējīgas attīstības komisijā, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, kā arī vairākās apakškomisijās.

FOTOGALERIJA NĀKAMAJĀ LAPĀ

Lapas: 12
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

pāragri 06.06.2021 22:38
RIP. Tik žēl, ka augstākais aizsauc jaunus, Latvijai un tautai vajadzīgus cilvēkus.
1 0 atbildēt
Kristus > pāragri 06.06.2021 22:46
Tas visuvarenais ir kļuvis negaidīti, neaprakstāmi negaidīti pārsteidzošs savos lēmumos pandēmijas laikā.
1 0 atbildēt
Kristīne 06.06.2021 22:13
Visdziļākā līdzjūtība.
2 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV