Frenks Haiss: Žokejs, kurš uzvarēja sacīkstēs pēc sirdslēkmes

Publicēts: 07.08.2023, Komentāri: 6
Frenks Haiss: Žokejs, kurš uzvarēja sacīkstēs pēc sirdslēkmes

Nav nekas neparasts, ka žokejs jūtas izsmelts zirgu skriešanās sacīkšu beigās. Tā ir fiziska nodarbe, kas viņu ķermeņus pakļauj lielam stresam un spiedienam, un to var secināt pēc tā, ka pēc sacīkstēm, kad viņus intervē, viņi bieži vien ir diezgan aizdusuši. Mēs arī zinām, ka, diemžēl, dažkārt zirgi pēc sacīkstēm iet bojā. Daži no tiem iet bojā nepatīkama kritiena dēļ, kad viņiem ir lauztas ekstremitātes, un to humāna nobeiguma labad ir nepieciešams tos iemidzināt, nevis ļaut viņiem ciest sāpes. 

Lai gan ir miruši arī daži žokeji, parasti tas nenotiek sacīkšu laikā. https://klondaika.lv/casino iespējams sekot līdzi gan zirgu sacīkstēm, gan citiem sporta veidiem.

Tā tas nebija Frenka Haisa gadījumā. Kādās 1923. gada sacīkstēs Belmont Parkā, Ņujorkā, 35 gadus vecais žokejs piedzīvoja spēcīgu sirdslēkmi. Viņš nomira uzreiz, taču nenokrita no zirga. Tā vietā viņš palika seglā, un zirgs spēja apsteigt visus savus konkurentus, uzvarot šķēršļu tramplīnlēkšanas sacensībās. Tikai pēc tam, kad pie Haisa pienāca apsveikuma vārdi, tika saprasts, ka viņš ir miris, bet tas, ka viņš joprojām atradās seglos, nozīmēja, ka viņš bija uzvarējis sacīkstēs, neraugoties uz to, ka tobrīd viņš faktiski nebija dzīvs.

Frenka dzīve līdz sacīkšu dienai

Frenks Haiss dzimis Īrijā 1901. gadā, un patiesībā mēs par viņu zinām ļoti maz. Zināms tikai tas, ka kādā brīdī viņš no Īrijas devās uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur strādāja par zirgu treneri. Viņš īsti nebija žokejs, taču 1923. gadā viņam tika piedāvāts iejusties zirga ar nosaukumu Sweet Kiss seglā. Zirgs, kura īpašniece bija A. M. Frailinga kundze, sacīkstēs nebija īpaši labi novērtēts, un tam tika piešķirts koeficients 20/1. Iespējams, tas bija saistīts ar to, ka Haiss bija sacensību jātnieks.

Iespējams, ka tieši viņa kā trenera pieredze bija tas, kas zirgu pamudināja uz labu sniegumu sacīkstēs, taču mēs, protams, nezinām precīzu mirkli, kad viņš nomira, tāpēc to ir pilnīgi neiespējami pateikt. Mēs zinām tikai to, ka Frenks Haiss dzimis Īrijā un miris ASV.

Kas notika?

Belmont Park ir hipodroms, kurā līdz 1923. gada jūnijam un arī pēc tam bija notikušas daudzas aizraujošas sacīkstes. Frenks Haiss tika uzaicināts jāt ar zirgu Sweet Kiss šajā hipodromā notiekošajās šķēršļu pārvarēšanas sacīkstēs, taču tobrīd viņš svēra 140 mārciņas. Viņam vajadzēja būt 130 mārciņas, lai varētu piedalīties.

Ja viņš ir dzimis 1901. gadā, kā, šķiet, liecina rekordu grāmatas, tad 1923. gadā viņam būtu bijuši 22 gadi. Neatkarīgi no tā, šāda svara zaudēšana salīdzinoši īsā laika posmā nav nekas tāds. Haiss labi jāja ar zirgu. 20/1 šāvienam vajadzēja nodrošināt zināmu šokējošu rezultātu, lai gan vislielāko šoku piedzīvoja zirga īpašnieks.

Trases ārsts Džons A. Vorhīss (John A. Voorhees) nekavējoties piegāja pie Haisa ķermeņa un paziņoja, ka viņš ir miris. Pēc apskates viņš nolēma, ka viņš ir cietis no sirdslēkmes. Laikrakstā Brooklyn Daily Eagle tika ziņots, ka "slodze un uztraukums izrādījās pārāk liels". Zirgs nekad vairs nejāja, un tam tika piešķirta neoficiālā iesauka "Saldais nāves skūpsts".

Kad viņš nomira?

Kopš Frenka nāves ir pagājuši 100 gadi, taču joprojām ir noslēpums, kas īsti viņu piemeklēja? Tiek uzskatīts, ka savas karjeras laikā Sweet Kiss bija izcīnījis 1775 dolārus, kas liecina, ka tas bija zirgs ar zināmu talantu. Keeneland bibliotēkas galvenā bibliotekāre Roda Ferraro par šo jautājumu runāja ar CNN un atzina, ka viņu rīcībā esošie dokumenti par Haisu ir "ierobežoti".

Noteikumos nav noteikts, ka jātniekiem jābūt dzīviem

Tas var šķist dīvaini, bet sacīkšu noteikumi patiesībā nenosaka, ka žokejam jābūt dzīvam, lai viņu varētu kronēt par uzvarētāju. Taisnības labad jāatzīst, ka neviens nebūtu domājis, ka tas ir jānorāda, un to apliecina arī ieraksti, kas veikti gadu gaitā kopš Haiss uzvaras. Tādējādi tas, ka viņš nomira Belmont Park sacensību laikā, pats par sevi nenozīmē, ka viņam nevarēja piešķirt uzvaru. Vienīgais, kas to varēja izjaukt, ir fakts, ka parasti pēc sacīkstēm žokejus nosver, bet tas nenotika.

Tā vietā Jockey Club nekavējoties pasludināja rezultātu par derīgu, neveicot svēršanas procedūru. Sacīkšu organizatoru aizstāvībai jāatzīst, ka tas būtu gandrīz neiespējami.

Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Yeeee 29.09.2023 21:21
Frenks best of the best!
1 0 atbildēt
Olegs Birzins 04.09.2023 00:16
Sadistu bars...
0 1 atbildēt
Tukums vs olegs > Olegs Birzins 04.09.2023 00:40
sadisti ir tādi kā tu - interneta komentāru piesārņotāji
2 0 atbildēt
mario 17.08.2023 11:01
inčīgi, jāpamēģina
28 0 atbildēt
riska faktors 15.08.2023 11:22
uz zirgiem uzlikt ir īsts kaifs. Tāpat kā ar bitēm, neko nekad nevar paredzēt
99 1 atbildēt
haha > riska faktors 15.08.2023 13:20
oi, nerunā.. . uz kērlingu arīdzan
67 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV