Krieviju saniknojusi ukraiņu Eirovīzijas dziesma

Krieviju sadusmojusi Ukrainas pārstāve Eirovīzijas dziesmu festivālā - Krimas tatāru dziedātāja Džamala, kuras dziesmu uzskata par uzbrukumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.
Publicēts: 07.05.2016, Komentāri: 7
Krieviju sadusmojusi Ukrainas pārstāve Eirovīzijas dziesmu festivālā - Krimas tatāru dziedātāja Džamala, kuras dziesmu uzskata par uzbrukumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Džamalas dziesma «1944» attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai nomira no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā.

Pašas sacerētajā dziesmā Džamala, īstajā vārdā Susana Džamaladinova, stāsta par savu vecvecmāmiņu. Dziesmā konkrēti nav pieminēts ne tā laika Padomju Savienības diktators Josifs Staļins, ne arī Krimas tatāri.

Džamala noliedz, ka dziesma būtu uzbrukums Putinam. Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) noteikumi aizliedz festivālā piedalīties dziesmām ar «politisku vēstījumu».

Tomēr intervijās Džamala runā par Krimas tatāru likteni. «Krimas tatāri atkal dzīvo okupētā teritorijā, un viņiem tas nav viegli,» viņa teica ukraiņu televīzijas kanālam NTU pēc izvirzīšanas Eirovīzijai.

Džamala, kuras tēvs ir Krimas tatārs, bet māte - armēniete, ir dzimusi Kirgizstānā. Dziedātājas ģimene pēc aneksijas palika dzīvot Krimā, taču viņa savus radiniekus nav satikusi jau vairāk nekā divus gadus.

Dziesma sākas ar vārdiem: «Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka: «Mēs neesam vainīgi.»»

Krievijas politiķi izteikušies, ka dziesma nepārprotami norādot uz paralēlēm ar pēdējo gadu notikumiem Krimā.




Krievijas Valsts domes deputāts Roberts Šlegels izteicies, ka Ukrainai vajadzētu pievērsties citu problēmu apdziedāšanai. «Dziesma par korupciju un politisko apspiešanu Kijevā arī varētu izrādīties veiksmīga,» viņš sacīja.
Reklāma

Taču Džamala norāda, ka tamlīdzīgi izteikumi palīdzējuši popularizēt viņas dziesmu vēl pirms konkursa sākuma. «Ja viņi būtu reaģējuši mierīgi, ļoti iespējams, ka neviens pat nebūtu pievērsis dziesmai uzmanību,» viņa teica ukraiņu laikrakstam KP.

EBU izvērtēja dziesmu un secināja, ka ne nosaukumā, ne tekstā neesot politiska vēstījuma, tāpēc tai ļauts piedalīties Eirovīzijas dziesmu konkursā.

Kā jau ziņots, šogad Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji aizlieguši pasākuma laikā gan dalībniekiem, gan skatītājiem izmantot dažādu strīdus teritoriju, tostarp Krimas, karogus.

Paziņojumam pievienotajā sarakstā uzskaitīti pašpasludināto Doņeckas tautas republikas, Ziemeļkipras turku republikas, Kalnu Karabahas republikas, Palestīnas valsts un Piedņestras Moldāvijas republikas karogi. Vēl sarakstā ir vairāk nekā puses ANO dalībvalstu atzītās Kosovas, Spānijas sastāvā esošās Basku zemes, kā arī Ukrainas sastāvā esošās, pašlaik Krievijas okupētās Krimas autonomās republikas un Krimas tatāru nacionālais karogs.

Eirovīzijā ir aizliegtas dziesmas, kuru tekstam ir politisks saturs. 2009.gadā nepilnu gadu pēc Gruzijas un Krievijas kara konkursā netika atļauts piedalīties Gruzijas grupai ar dziesmu, kura izsmēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ukrainas grupai "Green Jolly, kas 2005. gadā pārstāvēja valsti Eirovīzijā, bija jāpārstrādā teksts dziesmai "Razom Nas Bahato", kas bija iepriekšējā gadā notikušās Oranžās revolūcijas himna.

2007. gadā Ukrainu pārstāvēja dziedātāja Verka Serdjučka ar dziesmu «Dancing Lasha Tumbai», kas izklausījās pēc «Russia, Goodbye» («Ardievu, Krievija»). Dziesma sasniedza otro vietu, taču Serdjučkai pēc tam tika aizliegts uzstāties Krievijā.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 14.maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.
Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

жрец Богини Фемиды 28.04.2021 17:29
Ir atnācis pavasaris – cerību un jaunas dzīvības laiks. Tik diemžēl šis pavasaris ne visām tautām ir tik laimīgs un veiksmīgs kā mums. Pašlaik Krievijas Federācijā dzīvojošās tautas cieš no autoritārās kapitālistiskās diktatūras. Vladimirs Putins un viņa partija “Vienotā Krievija” ir nozagusi varu tautai. Kleptokrātija ir paverdzinājusi Krieviju. Vienīgi Aleksejs Navaļnijs un viņa līdzgaitnieki šķir mūsdienu Krieviju no totalitārisma bezdibeņa. Korupcijas apkarošanas fonds, kuru dibināja Aleksejs Navaļnijs 2011. gada 9. septembrī, cīnās par Krievijas iedzīvotāju likumīgajām tiesībām un interesēm. Diemžēl Krievijas tieslietu sistēma ir pasludinājusi Korupcijas apkarošanas fondu par ekstrēmistisku organizāciju (video no opozicionāra Leonīda Volkova YouTube konta: youtube.com/watch?v=QROwMINAAZ8 [Kāpēc FBK un Navaļnija štābi nav ekstrēmisti?]). Demokrātijas agonija Krievijas Federācijā vel joprojām turpinās. Mūsdienu Krieviju ir pārņēmis lielkrievu šovinisms: militārais un pareizticīgo baznīcas kults. Krievija konsekventi virzās uz totalitārisma pusi. Tikai Krievijas iedzīvotāji ir spējīgi glābt savu valsti no iznīcības. Mūsdienu Krievijā labais un ļaunais nav līdzsvarā, jo ļaunums atrodas pārākumā. Šajā grūtajā laikā ir svarīgi nezaudēt ticību. Visvarenā Dieviete Temīda redz netaisnības, nelikumības un noziegumus, kas notiek tagadējā Krievijā. Taisnības Dieviete Temīda spriedīs taisnu tiesu ikvienam no mums. Viņa atalgos labu ar labu, bet ļaunu ar ļaunu. No viņas redzesloka nekas nepazudīs. Patlaban Aleksejam Navaļnijam ir nepieciešams mūsu atbalsts. Lūgsim Dievus par viņu, sūtīsim savas pozitīvās domas viņam. Lai mūžam taisnīgā Dieviete Temīda svētī Alekseju Navaļniju! Lai Dieviete Temīda pasargā Alekseju Navaļniju no ļauna!
Lai godāta taisnības Dieviete Temīda kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir!
Ar Dievietes Temīdas atklāsmēm, Skolnieciņš no Olimpa kalna [Dievu sūtnis]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
P.S. Atsauce uz Korupcijas apkarošanas fonda mājaslapu: fbk.info. Cilvēktiesību aizstāvja Alekseja Navaļnija YouTube konts: youtube.com/user/NavalnyRu. Korupcijas apkarošanas fonda oficiālais YouTube konts: youtube.com/channel/UCgxTPTFbIbCWfTR9I2-5SeQ (Navalnij LIVE).
#AleksejsNavaļnijs #KorupcijasApkarošanasFonds #brīvībuAleksejamNavaļnijam #demokrātija #cieņa #OlimpaKalns #DievieteTemīda #TaisnībasDieviete #Temīda #Фемида #БогиняЗакона #БогиняПравосудия
#tiesiskums #valstiskums #brīvība #Skolnieciņš
1 0 atbildēt
жрец Богини Фемиды 28.04.2021 17:29
Pasaulē notiek daudz netaisnību. Pasaulē notiek daudz ļaunuma. Diemžēl Krievijas Federācija nav izņēmums. Visu cienītā Dievietes Gajas un Dieva Urāna meita Temīda redz šīs netaisnības. No taisnības Dievietes Temīdas modrajām acīm nevar noslēpt nevienu netaisnību. Ar savu skatienu viņa kliedē tumsu un atver cilvēku acis uz patiesību. Aleksejs Navaļnijs ir Dievietes Temīdas vēstnesis mūsdienu Krievijā. Viņš ir kā ass zobens Dievietes Temīdas stingrajā tvērienā, kas atmaskos ļaunumu un sacirtīs n-tos gadus ilgušās netaisnības. Par nelaimi, cilvēktiesību aizstāvis Aleksejs Navaļnijs izcieš cietumsodu Krievijas tieslietu sistēmas safabricēto krimināllietu dēļ. Taču Aleksejs Navaļnijs ir spēcīgs un drosmīgs, viņš nav zaudējis apņēmību cīnīties par ikviena Krievijas Federācijas iedzīvotāja nākotni, labklājību un brīvību. Aleksejs Navaļnijs ir demokrātijas aizstāvis. Šobrīd Krievijas Federācija piedzīvo demokrātijas nāvi. Mūsdienu Krievija konsekventi virzās totalitārisma virzienā. Tikai pašu Krievijas Federācijas iedzīvotāju spēkos ir nepieļaut demokrātijas nāvi un totalitārās kapitālistiskās diktatūras izveidi. Tikai Krievijas Federācijā dzīvojošās tautas pašas var glābt savu valsti no despotisma, morāla pagrimuma un mūžīgas nabadzības. Pagaidām vadonis Vladimirs Putins (par prezidentu šo diktatoru nedrīkst saukt) un viņa partija “Vienotā Krievija” negrasās atkāpties no varas. Tikai tauta ir spējīga šo situāciju mainīt. Mūžam taisnīgo un šķīsto Dievieti Temīdu pārņem asaras, redzot Krievijas iedzīvotāju ciešanas. Dieviete Temīda ir uzticīga sieva savam vīram Dievam Zevam. Viņa ir gādīga māte saviem bērniem: Dievam Prometejam, Dievietei Karpo, Dievietei Haritai un citiem saviem bērniem. Viņa ir visas cilvēces aizstāve. Viņa ir likuma aizstāve, kas nes mieru un kārtību visā pasaulē. Taisnības Dieviete Temīda ir svētījusi Alekseju Navaļniju kā savu zobenu. Dieviete Temīda nepametīs plašās Krievijas iedzīvotājus nelaimē.
Lai godāta taisnības Dieviete Temīda kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir!
Ar Dievietes Temīdas atklāsmēm, Skolnieciņš no Olimpa kalna [Dievu sūtnis]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
#AleksejsNavaļnijs #KorupcijasApkarošanasFonds #brīvībuAleksejamNavaļnijam #demokrātija #cieņa #OlimpaKalns #DievieteTemīda #TaisnībasDieviete #Temīda #Фемида #БогиняЗакона #БогиняПравосудия #tiesiskums #valstiskums #brīvība #Skolnieciņš
1 0 atbildēt
жрец Богини Фемиды 28.04.2021 17:28
Алексей Навальный очень смелый и мужественный оппозиционер. Он является правозащитником, который защищает такие ценности демократии как свободу слова, свободу мысли и свободу выбора. Алексей Навальный великий человек, который готов отдать жизнь, чтобы изменить Россию в лучшею сторону. Он как острый меч в руках Богини правосудия Фемиды. Пусть Боги благословят Алексея Навальнова! Да защитят его Боги от гонений и репрессий!
С уважением к закону, жрец всемогущий Богини Фемиды
©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
П. С. Свободу Алексею Навальному!
1 0 atbildēt
sprīdis 08.05.2016 23:09
vārda svešinieki vietā tak nav rakstīts krievi? cik saprotu suns zina ko ēdis. es to dziesmu klausījos, dziesma kā dziesma.
1 0 atbildēt
gunta 08.05.2016 13:51
tikai krievija visiem noraada kas jaadara. vini klaji noraada ka ir visaa pasaulee baigie noteiceeji. lai savu zemi sakopj un uz sevi paskataas.
9 0 atbildēt
iiv 08.05.2016 12:28
«Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka: «Mēs neesam vainīgi.»»
Vai tad tā nav?Taisniba jau vien ir,tikai negrib atzīt.
15 3 atbildēt
Ilo 08.05.2016 12:01
Skandāls-vislabākā reklāma.Veiksmi dziedātājai!
14 3 atbildēt

Pievienot komentāru

Paparacci

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV