Populārākie nacionālie parki pasaulē – dabas mantojums nākamajām paaudzēm

Publicēts: 29.05.2024, Komentāri: 2

Populārākie nacionālie parki pasaulē – dabas mantojums nākamajām paaudzēm

Nacionālie parki ir dabas rezervāti, kas sniedz iespēju baudīt planētas satriecošākās ainavas un daudzveidīgo ekosistēmu. Dabas parki piedāvā patvērumu dažādiem savvaļas dzīvniekiem un iespēju cilvēkiem baudīt dabas skaistumu, vienlaikus rūpējoties par ekosistēmas saglabāšanu. Pasaulē ir neskaitāmi nacionālie parki, tomēr, daži ir izpelnījušies īpašu popularitāti un miljoniem cilvēku katru gadu tos apmeklē.

Jeloustonas nacionālais parks – ASV

Jeloustonas nacionālais parks atrodas ASV un tā platība ir aptuveni 898,32 kvadrātkilometri. Šis dabas parks ir viens no lielākajiem Amerikas Savienotajās Valstīs un vecākais – tas tika dibināts 1872. gadā. Jeloustonas nacionālais parks tika izveidota, lai nākamajām paaudzēm saglabātu parka unikālās ģeotermālās īpašības un daudzveidīgo ekosistēmu.

Jeloustouna ir mājvieta visdažādākajiem savvaļas dzīvniekiem, tostarp, sumbriem, grizli lāčiem, pelēkajiem vilkiem un daudziem citiem. Parkā atrodās lielais Jeloustonas kanjons, ar satriecošiem ūdenskritumiem. Kā arī, Jeloustonas ezers ir lielākais saldūdens ezers Ziemeļamerikā. 

Parks ir lieliski piemērots pārgājieniem, piedāvājot satriecošas dabas ainavas, kuras baudīt ar glāzi alus un lielisku draugu kompāniju.

Banfas nacionālais parks – Kanāda

Banfas nacionālais parks atrodas Kanādā un tas aizņem 6641 kvadrātkilometru lielu platību, padarot to par vienu no lielākajiem nacionālajiem parkiem Kanādā. Parks tika dibināts 1885. gadā un ir vecākais Kanādas nacionālais parks, un trešais vecākais pasaulē. Tas tika izveidots, lai saglabātu Klinšu kalnu dabisko skaistumu un dzelzceļnieku atklātos karstos avotus.

Banfas nacionālajā parkā atrodās Luīzes ezers, kas pazīstams ar saviem satriecošajiem tirkīza ūdeņiem un ir viena no visvairāk fotografētajām vietām parkā. Parkā ir sastopami lāči, alņi, kalna kazas, vilki, pumas un citi savvaļas dzīvnieki. Banfas nacionālais parks katru gadu piesaista miljoniem apmeklētāju un ne velti. Parka ainavas un dabas daudzveidība ir patiešām iespaidīga.

Serengeti nacionālais parks – Tanzānija

Serengeti nacionālais parks atrodas Tanzānijas ziemeļos un Kenijas dienvidrietumos. Parks aptver aptuveni 750 kvadrātkilometrus, un tas ir viens no Āfrikas lielākajiem un slavenākajiem nacionālajiem parkiem.

Serengeti nacionālais parks tika izveidots 1951. gadā, lai aizsargātu plašos līdzenumus un neticamos savvaļas dzīvniekus, kas tos apdzīvo. Parks ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un ir slavens ar savu ekoloģisko nozīmi un bioloģisko daudzveidību.

Parkā ir novērojama lielā migrācija, kas ir viens no visievērojamākajiem savvaļas notikumiem uz planētas, kurā ir iesaistīti vairāk nekā 1,5 miljoni antilopes, simtiem tūkstošu zebru un gazeļu, kas pārvietojas starp Tanzāniju un Keniju, meklējot ganības.

Serengeti nacionālais parks ir būtiska savvaļas dzīvnieku aizsardzības zona. Parks strādā pie tā, lai samazinātu malumedniecību, veiktu biotopu saglabāšanu un dzīvnieku uzvedības, ekosistēmu izpēti.

Torres del Paine nacionālais parks – Čīle

Torres del Paine nacionālais parks atrodas Čīles dienvidu daļā. Parka platība ir aptuveni 2422 kvadrātkilometri, padarot to par vienu no lielākajiem un slavenākajiem nacionālajiem parkiem Čīlē.

Torres del Paine nacionālais parks tika izveidots 1959. gadā, savukārt 1978. gadā tas tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Parkā ir skaisti granīta masīvi, kas piedāvā satriecošus skatus. Kā arī, apmeklētājiem ir iespēja apskatīt ielejas, ledājus un skaistus tirkīza ezerus.

Parks ir mājvieta dažādiem savvaļas dzīvniekiem, tostarp, andu kondoriem, pumām un dažādām putnu sugām. Torres del Paine nacionālais parks katru gadu piesaista aptuveni 250 000 apmeklētāju.

Krīgera nacionālais parks – Dienvidāfrika

Krīgera nacionālais parks atrodas Dienvidāfrikas ziemeļaustrumos, un aptver plašu teritoriju - aptuveni 19 485 kvadrātkilometrus, padarot to par vienu no Āfrikas lielākajiem un slavenākajiem nacionālajiem parkiem.

Krīgera nacionālais parks tika dibināts 1926. gadā un tas ir nozīmīgs savvaļas dzīvnieku aizsardzībā. Sākotnēji parks tika izveidots, lai aizsargātu savvaļas dzīvnieku populācijas samazināšanos reģionā.

Parks aptver dažādas ekosistēmas, tostarp savannas, mežus un upes, un piedāvā daudzveidīgu floru un faunu. Krīgera nacionālais parks katru gadu piesaista vairāk nekā 1,4 miljonus apmeklētāju un tas ir viens no Āfrikas galvenajiem safari galamērķiem.

Šie nacionālie parki piedāvā piedzīvot neaizmirstamu dabas skaistumu un bioloģisko daudzveidību, kur katrs no tiem piedāvā unikālas ainavas, savvaļas dzīvniekus un skatus.

Krīgera parks Dienvidāfrikā


Ieteikt:
Sekot:
slavenibas.lv draugiem.lv slavenibas.lv twitter slavenibas.lv facebook

Komentāri:

Lailita 29.05.2024 18:51
Uz krūgera parku gan gribētos aizbraukt - tie džipi pie zvēriem, izskatās tik romantiski..
35 0 atbildēt
he he > Lailita 31.05.2024 02:44
paglaudīt strīpainos kaķīšus ar spirits wine aliņu rokās :)
1 0 atbildēt

Pievienot komentāru

Ziņas

Slavenību veselība

Slavenības bildēs

MEKLĒT SLAVENĪBU

www.RezervesDalas24.LV